Cât de sigur este polistirenul folosit la anvelopare? Întrebări pentru specialiștii în construcții de la noi după dezastrul din Londra

Tragedia de la Londra, unde a ars în întregime un bloc din cauza izolaţiei de proastă calitate, a ridicat semne de întrebare şi în ţara noastră. Specialiştii români ne asigură că tot polistirenul care este folosit în anveloparea blocurilor nu întreţine arderea. Dar pot apărea probleme, recunosc aceiaşi specialişti, dacă materialul folosit în termoizolaţie nu este montat corect.

29 Iunie 2017, 21:06 (actualizat 29 Iunie 2017, 21:32) Știrile TVR |
Cât de conform este polistirenul ignifug folosit în România?
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

După dezastrul de la turnul Grenfell din Londra, în toată lumea se fac verificări la clădirile noi sau reabilitate termic.

Specialiştii, constructorii şi mai ales locatarii se întreabă dacă imobilul lor este izolat cu materiale protejate la foc.

Specialiştii susţin că în România nu sunt folosite materiale similare. Constructorii folosesc în special polistirenul ignifug pentru termoizolaţii.

Protecţia eficientă presupune şi reguli clare de montaj: fără ventilare.

Cerinţele specialiştilor sunt clare, dar legislaţia românească din domeniu are lipsuri. Inspectoratul de Stat în Construcţii are un rol esenţial în recepţia lucrărilor. Specialiştii spun că şi aici regulile ar trebui schimbate.

Am putea avea de învăţat câte ceva din alte ţări europene. Codul tehnic folosit de către constructorii din Spania interzice folosirea polietilenii la izolarea faţadelor mai înalte de 18 m. Legislaţia spaniolă prevede inspecţii periodice la sistemele de alarmă contra incendiilor, precum şi testarea materialelor de construcţie privind rezistenţa lor la foc, transmite Felix Damian.

În Norvegia, soluţia termoizolării cu polistiren este interzisă, iar în Canada polistirenul este considerat cancerigen.

În Germania, în urma testărilor s-a ajuns la concluzia că economia de energie este nesemnificativă.

În România, reprezentanţii ISC au făcut anul trecut la nivelul întregii ţări aproximativ 1.200 de controale în cazul blocurilor anvelopate. În doar 5 cazuri polistirenul a fost neconform.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI