Cât de sigur este polistirenul folosit la anvelopare? Întrebări pentru specialiștii în construcții de la noi după dezastrul din Londra

29 iunie 2017, 21:06

După dezastrul de la turnul Grenfell din Londra, în toată lumea se fac verificări la clădirile noi sau reabilitate termic.

Specialiştii, constructorii şi mai ales locatarii se întreabă dacă imobilul lor este izolat cu materiale protejate la foc.

Specialiştii susţin că în România nu sunt folosite materiale similare. Constructorii folosesc în special polistirenul ignifug pentru termoizolaţii.

Protecţia eficientă presupune şi reguli clare de montaj: fără ventilare.

Cerinţele specialiştilor sunt clare, dar legislaţia românească din domeniu are lipsuri. Inspectoratul de Stat în Construcţii are un rol esenţial în recepţia lucrărilor. Specialiştii spun că şi aici regulile ar trebui schimbate.

Am putea avea de învăţat câte ceva din alte ţări europene. Codul tehnic folosit de către constructorii din Spania interzice folosirea polietilenii la izolarea faţadelor mai înalte de 18 m. Legislaţia spaniolă prevede inspecţii periodice la sistemele de alarmă contra incendiilor, precum şi testarea materialelor de construcţie privind rezistenţa lor la foc, transmite Felix Damian.

În Norvegia, soluţia termoizolării cu polistiren este interzisă, iar în Canada polistirenul este considerat cancerigen.

În Germania, în urma testărilor s-a ajuns la concluzia că economia de energie este nesemnificativă.

În România, reprezentanţii ISC au făcut anul trecut la nivelul întregii ţări aproximativ 1.200 de controale în cazul blocurilor anvelopate. În doar 5 cazuri polistirenul a fost neconform.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă