VIDEO TELEJURNAL

Cât de pregătiţi suntem în cazul unui cutremur mare? În zonele care pot fi afectate de seism locuieşte 75% din populaţia ţării

Cât de pregătiţi suntem în cazul unui cutremur similar celui din 1977? La o astfel de întrebare, nici măcar experţii nu pot răspunde. Ştiu însă, cu precizie, ce le lipseşte ca răspunsul la o astfel de nenorocire să crească şansele la supravieţuire. Foarte puţini sunt la adăpost. Statisticile sunt negre: în zonele care pot fi afectate de cutremur locuieşte 75% din populaţia ţării şi tot acolo există importante elemente de infrastructură critică.

04 Martie 2017, 14:50 (actualizat 04 Martie 2017, 15:02) |
În zonele care pot fi afectate de cutremur locuiește 75 la sută din populația țării
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cutremur! Se mişcă pământul! Sunt cuvinte care îngrozesc, înspăimântă şi înfricoşează. În faţa unei astfel de nenorociri, nu există un om perfect raţional. Oricâte exerciţii şi simulări se pot face, realitatea este dură.

Aşa a simţit şi unul dintre experţii IGSU, locotenent colonelul Valentin Silvinschi, care a participat la operatiunile de salvare din Turcia, după cutremurul din 1997.

(w500) Cât de pr

Realităţile postcutremur sunt imposibil de controlat, importantă este, însă, reacţia autorităţilor imediat după producerea dezastrului natural. Şi aici intervine capacitatea statului de a-şi dota cu echipamente şi personal structurile de intervenţie. Doar aşa, numărul celor salvaţi poate creşte.

VIDEO
Ce facem în caz de cutremur
În ultimii doi ani s-au cheltuit aproximativ 60 de milioane de euro pentru cumpărarea de utilaje şi echipamente performante, printr-un program cofinanţat din fondul social european. Şi achiziţiile vor continua, pentru că jumătate din parcul de autospeciale are o vechime de peste 20 de ani.

Dar gestionarea unei situaţii postcutremur nu ţine numai de salvatorii de la IGSU, susţine şeful acestei structuri: "Când vorbim de un cutremur vorbim de un dezastru determinat şi de starea clădirilor, de reabilitarea lor din punct de vedere constructiv. Vorbim de mijloace de intervenţie, avem posibliatatea să intervenim, dar este evident că nu vom putea face absolut totul. Nu vom putea fi în 10-12 locuri în acealasi timp, în acelaşi moment."

Pentru populaţia unui oraş aşa cum este Bucureştiul, considerat ca fiind cel mai expus în cazul unui cutremur de anvergură, cel mai mare risc îl reprezintă prăbuşirile de clădiri urmate, câteodată, de blocarea căilor de evacuare din proximitate. În astfel de situaţii, un rol important le revine salvatorilor din aer.

Cu aparatele de dimensiuni mari pot fi transportate cu rapiditate efective de intervenţie şi echipamentele necesare, dar şi provizii pentru persoanele sinistrate.

O noutate verificată la sfârşitul anului trecut este legată de crearea ordinelor prestabilite de intervenţie.

Pompierii au identificat posibilităţile de cazare în cazul în care ar există un număr mare de persoane sinistrate. Astfel, la nivel naţional, ar exista 1200 de locuinţe modulare şi spaţii de adăpostire temporară în şcoli pentru aproximativ 500.000 de persoane. Alţi 250.000 de sinistraţi şi-ar găsi un adăpost în hoteluri şi pensiuni. Pentru Capitală, cel mai vulnerabil oraş al ţării în caz de cutremur, sunt prestabilite 25 de inspectorate judeţene care să intervină în primele 12 ore.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI