Cât de periculoase sunt loviturile la cap ale copiilor și cum o banală joacă poate face rău creierului. Medicul Vlad Ciurea atrage atenția

11 mai 2017, 12:09

Vlad Ciurea spune că toți am căzut în copilărie, însă nu am ajuns de fiecare dată la neurochirug, semnele care ar trebui să dea de gândit părinților atunci când un copil s-a lovit la cap sunt: pierderea cunoștinței, vărsăturile, convulsiile

Părinții sunt alertați, nu numai părinții, bunici, mătuși, toți vin încolonați spre doctor, disperați de ce se întâmplă în asemenea situații. Elementul cheie este doctorul. Se duc la medicul de familie, la medicul pediatru și trebuie să găsească o soluție și ajung la medicul neurochirug. Toți am căzut, eu nu țin minte să fi fost la neurochirug, spune medicul Vlad Ciurea.

În momentul de față, problema este când te duci la neurochirurg.  Și sunt situații, chiar am avut două cazuri recente cu doi copii căzuți și au fost corect trimiși, copilul a căzut, a suferit o lovitură importantă, și-a pierdut cunoștința – primul semn, a vărsat, s-a făcut palid palid, palid – când copilul se face palid este un semn de alarmă, are o mică convulsie – este efectul căzăturii. Creierul nu doare, inima doare, creierul țipă și se manifestă prin această convulsie, explică neurochirurgul.

Totuși, medicul crede că este mai bine să fim panicoși că se poate întâmpla ceva, decât să cădem în partea cealaltă, să nu facem nimic.

Durerile de cap sunt specifice adulților, în cazul copiilor ele pot fi un semnal de alarmă.

Copiii nu au durere de cap, adulții au migrene. Când un copil este palid, varsă și mai spune că îl doare capul (…) este un semn de alarmă. Dacă peste asta se mai adaugă și o tulburare de echilibru, schimbarea privirii, să vezi dublu…

Înainte de a face radiografie sau o tomografie copilului, el trebuie să fie foarte atent supravegheat și abia în cazul unor indicații clare trebuie să se recurgă la astfel de investigații, pentru a nu expune inutil copilul.

Medicul Vlad Ciurea sfătuiește ca mai întâi copilul să fie examinat, radiografia este bine să o îndepărtăm, că doar iradiem copilul. Capul nu se pune în gips. Tomografia este necesară, dar este altă expunere. Toată medicina actuală spune: supravegheați, monitorizați copilul, lăsați un număr de telefon, un spital adiacent, arată medicul.

Potrivit medicului, fiecare tip de lovitură exercită asupra creierului agresiuni diferite. Vlad Ciurea atrage atenția că impactul, zguduirea, învărtirea sau ținerea copilului mic cu capul în jos pot fi foarte periculoase și pot duce la producerea de microhemoragii cerebrale.

Lovitura la cap, când a venit o piatră și este impactul direct, este una, când copilul cade de caldarâm, de ceva – altă problemă și a treia este când este zguduit. Vă rog pe toți care mă ascultați și aveți copii: Nu luați copilul să-l zguduiți că s-a bucurat bunicul. Am văzut niste lucruri în parc: îl ia de mânuțe și îl învârte, să-i arate ce frumos e și el țipă de fericit, dar în creierașul lui se produc anumite vibrații. Și invers: îl ia de piciorușe și îl învârte. Tot sângele s-a dus în creierul lui. Se pot produce microhemoragii, la fel și invers, luat de mânuțe, nu trebuie zdruncinat acest creier. Dacă Dumnezeu ne-a dat această bijuterie să avem grijă de ea, a conchis Vlad Ciurea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă