Cât de mult contează lecțiile din 1973 pentru actualul război dintre Israel și Hamas? Răspunsul lui George Friedman

Războiul Israel - Hamas
Războiul Israel - Hamas
18 octombrie 2023, 11:25

Redăm argumentele lui George Friedman dintr-o analiză Geopolitical Futures.

***

Privind retrospectiv, niciunul dintre ei nu a intenționat să ocupe Israelul și nici nu ar fi putut. Dar s-a crezut că un război masiv pe două fronturi ar putea forța Israelul să se angajeze într-o negociere în care ar trebui să cedeze o parte din teritoriu și, chiar mai important, Israelul ar trebui să renunțe la reputația sa de forță dominantă în Orientul Mijlociu.

Luptele au început cu un atac dublu. Sirienii s-au mutat pe Înălțimile Golan, un ținut înalt care domină nord-estul Israelului și Galileea. Atacul a început la prânz, iar bătălia majoră s-a desfășurat noaptea. Sirienii erau echipați cu tancuri sovietice, iar obiectivul lor era să cucerească înălțimile pentru a crea un teatru perfect, având ca scop inundarea Galileei cu focuri de artilerie, forțând blindatele israeliene să încerce să urce pe înălțimi și să sufere pierderi mari.

Avansul egiptean a venit din Sinai și, din punct de vedere al forțelor totale disponibile, a fost principala forță. Din nou, arma principală a fost reprezentată de tancuri sovietice, plus rachete sol-aer concepute pentru a neutraliza superioritatea aeriană a Israelului, un cadou al Statelor Unite. Egiptenii aveau o altă surpriză pentru israelieni. Sovieticii dezvoltaseră o familie de rachete antitanc. Una dintre ele, AT-3, era controlată de un sistem optic. Trăgătorul se uita prin obiectiv la un tanc, iar mișcarea sistemului optic dirija traiectoria rachetei. A fost o armă superbă și a devastat o parte esențială a forțelor blindate israeliene.

Serviciile de informații israeliene, în special cele militare, s-au dovedit inflexibile în a înțelege că urma un atac. Nu au crezut că Siria sau Egiptul ar putea lansa un război pe două fronturi. Israelienii știau de existența armelor sovietice, dar disprețul lor pentru sirieni și egipteni i-a împiedicat să vadă că neutralizarea puterii aeriene și a blindatelor israeliene era posibilă și că instructorii ruși au ajutat la profesionalizarea forței. Serviciile de informații militare israeliene au modelat amenințarea pentru a se potrivi prejudecăților sale.

Obiectivul Siriei era clar, deși improbabil: voia să cucerească Galileea. Cel al Egiptului nu a fost niciodată clar. Logistica i-a împiedicat pe egipteni să pătrundă adânc în Sinai, iar aceștia păreau să fi vrut să dețină Canalul Suez pe partea de vest și să se oprească aici.

Atât Siria, cât și Egiptul au vrut să arate că pot atrage Israelul în luptă și să iasă cu un fel de victorie. Au vrut să-și spele umilința anterioară. Rusia a vrut să demonstreze că armele sale pot fi egale cu cele ale NATO și că pot fi redistribuite. Finalul dorit de Statele Unite a fost cel mai interesant. Voiau să asigure o victorie modestă a Israelului, urmată de o negociere între principalii inamici, Israel și Egipt, care să garanteze un rezultat aproape egal între ei. Washingtonul ar fi mediat. Acest lucru i-ar fi expulzat pe sovietici și ar fi atras Egiptul în sfera americană. Obiectivul a fost atins.

Războiul a fost un duel între Uniunea Sovietică și Statele Unite. Sovieticii i-au înarmat pe sirieni și pe egipteni. Statele Unite au trimis în grabă artilerie de 155 mm către Israel, după o pauză pentru a le arăta arabilor că nu era total angajată față de Israel. Iar SUA, după ce au văzut AT-3 în acțiune, s-au grăbit să intre într-o nouă fază a războiului blindat. Le-ar putea mulțumi rușilor pentru lecție, roadele acelui efort ajută Ucraina să se apere astăzi.

Victoria SUA a fost evidentă la Camp David câțiva ani mai târziu, când Egiptul și Israelul au semnat un acord care punea capăt stării de cvasi-război. Acesta a fost, în retrospectivă, ceea ce Israelul și Egiptul doreau la fel de mult ca Statele Unite. Siria era prea minoră și prea apropiată de sovietici pentru a fi inclusă.

Acest război a fost cel care a făcut posibil acordul de la Camp David și acest tratat a făcut posibilă o pace relativă de aproape o jumătate de secol. Mark Twain a spus odată că istoria nu se repetă, dar cu siguranță rimează. Războiul actual nu va reflecta pur și simplu războiul din 1973. Dar va rima în sensul că structura profundă a războiului israeliano-arab va păstra aceleași părți externe și interne care, la momentul potrivit, vor furniza arme aliaților lor. Nu putem face predicții pe baza acelui război, dar putem sesiza forțele motrice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite