Cât câștigă și cât cheltuie românii

Salariul mediu net pe economie a crescut cu peste 7 procente în ultimul an. Dar românii nu resimt cu adevărat aceste majorări, care se pierd în inflație. Statisticile oficiale arată că din câștigurile obținute, cel mai mult cheltuim pe alimente şi băuturi nealcoolice. Cristian Petru a văzut toate cifrele şi ne explică.

22 August 2021, 17:02 (actualizat 22 August 2021, 20:40) Știrile TVR |

Salariul mediu brut în România a ajuns la 5.779 de lei în luna iunie, iar cel net la 3.541 de lei. Creşterea salariului net este de 1,4% faţă de luna mai a acestui an. Dar, în comparație cu luna iunie a anului trecut, majorarea salariului net a fost de 7,4%.

Însă, în ultimul an au crescut şi preţurile, aşa că românii nu au simtit în totalitate majorarile salariale. Câştigul real a fost de 1,1% faţă de luna mai a acestui an şi de 3,3% faţă de luna iunie a anului trecut.

În continuare, cele mai mari salarii sunt în activitaţi de servicii în tehnologia informaţiei. Cei care lucrează domeniul IT au câştigat în medie, în luna iunie 8.439 de lei. La polul opus, cele mai mici salarii le primesc cei care muncesc în hoteluri şi restaurante. În acest domeniu, salariul mediu net primit în iunie a fost de doar 1.926 de lei.

Cea mai mare parte a salariilor românilor se duc produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice, adică 34%. Pe locul doi în topul cheltuielilor românilor sunt cele legate de casă. Pe locuință, apă, electricitate, gaze si alți combustibili cheltuim 17,3% din venituri. Pe băuturi alcoolice şi tutun se duc 8,1% din bani. Procente mai mici sunt rezervate pentru îmbrăcăminte, transport, sănătate sau mobilă. Și doar 0,4 % din veniturile lunare ale românilor sunt investiţi în educaţie.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI