Castrul roman de la Porolissum atrage mii de turiști anual, iar cu ajutorul realităţii virtuale, se poate vedea cum arăta oraşul pe vremea lui Traian

În judeţul Sălaj există un punct de atracţie pentru mii de turişti. Castrul roman de la Porolissum oferă vizitatorilor imaginea vieţii de acum două mii de ani, într-un oraş roman. Şi peisajul din zonă este mirific. iar pentru ca experienţa să fie întreagă, vizita trebuie completată la Muzeul de istorie din Zalău, unde, cu ajutorul realităţii virtuale, se poate vedea cum arăta oraşul pe vremea lui Traian.

04 August 2022, 18:07 (actualizat 04 August 2022, 21:09) Știrile TVR |

Capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis, în anul 124 d.C., Porolissum este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate situri arheologice din România. Situat în vârful unul deal, la aproximativ 12 km de Zalău, locul oferă o priveliște minunată spre dealurile Salajului și e vizitat de mii de turiști anual.

Legiunile străine care intrau în castrul de la Polorissum treceau printr-o poartă și străbăteau Via Pretoria, cel mai important drum care îi ducea până în fața clădirii comandamentului. Astăzi, pe aici trec turiștii. Până în prezent, anul acesta, castrul a fost vizitat de 6 mii de persoane.

Obiectivul este apreciat și de turiștii străini.

”Este impresionant să îţi imaginezi că o mulţime de oameni trăiau aici cândva. Prima impresie plăcută este panorama oferită de munțîi din jur. E impresionant!”, ne-a declarat un turist străîn.

Pentru a înțelege mai bine trecutul român de la Porolissum, specialiștii de la Muzeul de istorie din Zalău au realizat proiecțîi 3D, cu ajutorul cărora poate fi văzut întregul oraș, dar și interioarele caselor române din acea vreme. De exemplu, după câteva fragmente de statuie, a fost reconstituită virtual statuia lui Caracala, singurul împărat roman care a vizitat vreodată orașul.

”Pentru un tânăr care vrea să cunoască mai multe despre istoria nord-vestului României, este un punct în care poți să înveți foarte multe. Îi ai și pe daci în apropiere, îi ai și pe romani, pe un alt deal, pentru că așa s-au amplasat fiecare. Dar și-ar putea imagina cam cum era să fii soldat roman la Polorissum, asta dacă erai băiat. Iar o fată, bineînțeles, cum era să fii o doamna romană la Polorissum”, povestește Horea Pop, arheolog la Muzeul de istorie din Zalău.

Consiliul Județean, cel care administrează situl, are în lucru un masterplan cu multe obiective, printre care un muzeu al satului și unul al sitului.

”Vor reamenaja amfiteatrul care va putea să găzduiască tot felul de evenimente culturale care să pună în valoare castrul și să dea bucurie celor care vor vizită castrul român. Necesarul ar fi la peste 40 de milioane de euro, dar având acest masterplan putem să o luăm etapizat, să nu pierdem timp”, a anunțat Dinu Iancu Salajeanu, presedintele CJ Sălaj.

Întregul proiect gândit de autoritățile județene ar costa în jur de 40 de milioane de euro. Situl arheologic de la Porolissum a fost vizitat anul trecut de 9 mii de turiști.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI