Castorii s-au înmulțit și produc pagube însemnate în Harghita. Mamiferele sunt protejate de lege

După asediul aproape zilnic al urşilor, cei din Harghita se confruntă acum cu o situaţie fără precedent: digurile de pe mai mulţi afluenţi ai Oltului sunt distruse de castori. Castorii s-au înmulțit îngrijorător în județ, iar legea nu permite nimănui să intervină.

10 Aprilie 2021, 21:14 (actualizat 10 Aprilie 2021, 21:17) Știrile TVR |
castorii s-au inmultit si provoaca pagube
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De la câteva familii aduse acum 20 de ani printr-un proiect de repopulare din judeţele Braşov şi Covasna, castorii s-au înmulțit atât de mult că oamenii nu fac față pagubelor. Vorbim de sute de hectare de terenuri agricole, păşuni, gospodării dar şi porţiuni de drum naţional din apropierea râulului Olt.

Pe pârâul care curge lângă drumul național 11B, în apropierea comunei Casin, castorii au doborât numeroși copaci și au construit pe o lungime de aproximativ 200 m nu mai puțin de 15 baraje.

Situația este gravă și în zonele intravilane. Digurile ridicate pentru a apăra localitatea de furia apelor sunt străpunse de sute de vizuini.

Legile care protejează castorii nu ţin cont însă de dezastrul pe care-l lasă în urmă aceste mamifere. Este interzisă orice intervenţie în habitatul lor.

Castorii sunt mamifere rozătoare acvatice care pot ajunge până la 90 de cm lungime și o greutate de 30 de kilograme. Unele baraje construite de castori ajung şi la doi metri şi sunt extrem greu de distrus.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI