Câştigul salarial mediu net a accelerat în septembrie cu 13,1%, până la 2.688 lei

Câştigul salarial mediu net a crescut în septembrie, nominal, cu 13,1%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.688 lei, ritm accelerat faţă de luna precedentă, arată datele Institutului Național de Statistică, citate de News.ro. Creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 7,7%, potrivit INS.

07 Noiembrie 2018, 10:19 (actualizat 07 Noiembrie 2018, 19:34) |
Salariul mediu a crescut accelerat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În august, câştigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 12,9%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.669 lei, ritm încetinit faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 7,5%.

În septembrie, indicele câştigului salarial real (câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum - n.r.) faţă de aceeaşi lună a anului trecut a fost de 107,7%.

În septembrie, câştigul salarial mediu nominal net a crescut faţă de luna precedentă cu 19 lei (+0,7%). Indicele câştigului salarial real a fost de 100,2% pentru luna septembrie faţă de luna precedentă.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 192,1%, cu 0,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna august 2018.

În septembrie, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în:

 • extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - 6.465 lei
 • activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice - 6.446 lei
 • fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului - 6.040 lei.

Cele mai mici salarii nete lunare s-au înregistrat în:

 • hoteluri şi restaurante - 1.567 lei
 • fabricarea articolelor de îmbrăcăminte  - 1.619 lei
 • prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei
 • fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite - 1.787 lei.

"În luna septembrie 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna august 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau pentru 'Ziua petrolistului'), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou)", se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică.

De asemenea, producția a crescut, au fost încasări mai mari, dar şi disponibilizări de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

 • cu 21,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale
 • între 5% şi 10% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, alte activităţi extractive, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, alte activităţi industriale, activităţi de editare, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.

De cealaltă parte, cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

 • cu 5% în fabricarea altor mijloace de transport
 • cu 4,2% în telecomunicaţii
 • între 2% şi 4% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), industria metalurgică, transporturi pe apă, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, extracţia minereurilor metalifere, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

"În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+3,3% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în sănătate şi asistenţă socială (+0,2%), respectiv în administraţie publică (+0,1%)", mai arată INS.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 12°C
IASI 8°C 9°C
CLUJ 6°C 8°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 8°C 10°C
BRASOV 6°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI