TELEJURNAL REGIONAL

CASTELUL TELEKI | Fost domeniu nobiliar, restaurat cu 5 milioane de euro. După terminarea lucrărilor, castelul își va deschide porțile pentru turiști ca muzeu și casă a artiștilor

Deși este iarnă, se lucrează intens la unul dintre obiectivele turistice din Bistrița-Năsăud. Castelul Teleki, din localitatea Posmuș, e în renovare. A avut soarta multor construcții nobiliare care, după ce au fost naționalizate, au rămas în voia sorții și s-au degradat. După restaurare, castelul își va deschide porțile pentru turiști ca muzeu și casă a artiștilor.

21 Februarie 2021, 12:14 (actualizat 22 Februarie 2021, 11:39) Știrile TVR |
Castelul din Posmuș revine la viață
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Castelul Teleki din satul Posmuș este un monument de arhitectură. Cu o impunătoare poartă de intrare și clădiri așezate pe 3 laturi care datează din secolul al XVIII-lea. După o lungă perioadă de degradare continuă și o istorie zbuciumată, monumentul va căpăta, în curând, înfățișarea de odinioară.

Lucrările sunt supravegheate de un inginer tânăr, pasionat de istorie. Vlad Sidor are 27 de ani, dar a mai lucrat deja pe alte șantiere de restaurare. Recunoaște, cu emoție, că participarea la acest proiect este o onoare.

Fost domeniu nobiliar, apoi sediu de Întreprindere Agricolă de Stat, castelul aparține acum Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Renovarea castelului a început în primăvara lui 2019, și va fi gata la toamnă. Din păcate, din grădina care îl veghea nu a mai rămas decât un stejar care a dăinuiește tocmai din anul 1406.

Lucrarea costă aproximativ 5 milioane de euro, bani pe care Consiliul Județean Bistrița-Năsăud i-a obținut printr-un proiect european.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI