Castelul Sturdza de la Miclăușeni, bijuterie arhitectonică de factură neogotică

Deviza familiei Sturza: Utroque clarescere pulchrum - Frumusetea străluceşte pretutindeni. Să descoperim frumusețea Castelului Sturdza de la Miclăușeni, o adevărată bijuterie arhitectonică de factură neogotică.

26 Iulie 2019, 08:55 (actualizat 26 Iulie 2019, 14:10) |
Castelul Sturdza de la Miclăușeni
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza, a fost construit între anii 1880-1904 de Gheorghe Sturza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni, la 20 km de Roman și 65 km de Iași.

În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015, ca parte a ansamblului Mănăstirea Miclăușeni.

Ansamblul este format din 3 monumente:

Biserica „Sf. Voievozi", „Buna Vestire" - datând din 1787.

Castelul Sturza, datând din secolul al XVII-lea, reclădit în 1752 și în secolul al XIX-lea.

Pereții exteriori ai castelului au fost împodobiți cu numeroase decorațiuni în altorelief, printre care și steme inspirate din blazonul familiei Sturdza: un leu cu o sabie și o ramură de măslin sau elemente simbolice. În interior, castelul avea scări centrale din marmură de Dalmația, mobilier din lemn de trandafir, minuțios sculptat, sobe din teracotă, porțelan sau faianță, aduse de peste hotare, parchet cu ornamente din esențe de paltin, mahon, stejar și abanos, confecționat de meșteri austrieci și având motive geometrice și florale.

Plafoanele și pereții interiori au fost pictați în ulei, pe ele aflându-se înscrise numeroase dictoane în limba latină.

Părțile componente din lemn ale clădirii (uși, ferestre, lambriuri, scări interioare) sunt realizate din lemn de stejar, tei și rășinoase, fiind bogat sculptate, profilate, traforate și lustruite cu șelac la nivel de mobilier stil.

Pe cât de frumos este pe atât de tumultoasă a fost istoria acestui loc.

În timpul Primului Război Mondial, Ecaterina Sturdza, fiica lui George și a Mariei, transformă castelul în spitalul militar, Ecaterina însăși ajutând la îngrijirea răniților.

Tot în această perioadă, castelul a fost vizitat de George Enescu, care a concertat printre paturile cu răniți. Ocupat de soldați între anii 1944-1945, palatul a fost devastat, mobilierul, cărțile, fiind furate sau distruse. Odată cu venirea comuniștilor, castelul a fost transformat în depozit militar de explozibil ca mai apoi, între anii 1960-2001 în palat  să funcționeze un adăpost pentru copiii cu probleme mintale.

Castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în anul 2001. De atunci s-au făcut lucrări de consolidare, de restaurare, exterioară, interioară şi a dependinţelor.

Cum ajungi și când poți să-l vizitezi

Accesul se face pe DN 2/E85.

Intrarea se face din oră în oră, grupurile formate astfel fiind însoțite de ghid.

Preț bilet: 15 lei / persoană

Reduceri:

- pensionari, studenți, elevi de liceu: 10 lei / persoană

- elevi de gimnaziu: 5 lei / persoană

- preșcolari și elevi din ciclul primar: 3 lei / persoană

Program de vizitare: în fiecare zi de marți până vineri, între orele 09 - 16. Sâmbăta și duminica, între orele 13 - 17

Cei care doresc pot experimenta viața la curtea domnească, pentru că o parte dintre camerele castelului au fost amenajate și funcționează în regim hotelier.

Turiştii au la dispoziţie 31 de camere, dintre care 23 sunt duble, 6 single şi 2 apartamente. În prezent, castelul dispune de un restaurant, o grădină de vară, sală de sport şi sală de conferinţe.

Structura camerelor și politica de prețuri:

- 2 apartamente matrimoniale. Preț - 200 lei / noapte.

- 1 apartament cu două camere, potrivit pentru 3 adulți sau o familie compusă din 2 adulți și 2 copii mai mici de 12 ani. Preț - 300 lei / noapte.

- 8 camere duble twin. Preț - 190 lei / noapte.

- 5 camere single. Preț - 130 lei / noapte.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 11°C 16°C
CLUJ 12°C 14°C
CONSTANTA 16°C 15°C
CRAIOVA 13°C 14°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI