Castelul Reginei Maria de la Mamaia, "fratele mai mare" al celui de la Balcic, a ajuns o ruină

O clădire emblematică din Mamaia, ce păstrează amintirea copilăriei Regelui Mihai, a ajuns într-o stare avansată de degradare. Palatul Regal construit de Regina Maria este într-un con de umbră, deşi ar putea fi vizitat de sute de mii de turişti. A fost inaugurat în 1926, iar mai târziu a ajuns în proprietatea Reginei Elena, mama Regelui Mihai. Statul se străduieşte abia acum să recupereze palatul regal pentru a-l restaura.

19 Septembrie 2019, 12:47 (actualizat 19 Septembrie 2019, 18:35) |
Castelul Reginei Maria, o ruină
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Palatul Regal din Mamaia a fost gazda celor mai importante capete încoronate ale vremii care poposeau la malul Mării Negre pentru a vizita familia regală a României.

Ar fi de ajuns să ne amintim de rolul important pe care România l-a jucat în securitatea regională, între cele două războaie mondiale. Mai mult decât atât, Regina Maria era nepoata țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.

Reședința regală a fost printre primele construcții din zonă care, la vremea aceea, nu era populată. Pentru ridicarea clădirii a fost invitat un arhitect italian, dar Regina Maria avea propriile idei despre felul în care trebuia să arate castelele pe care le construia sau le reamenaja.

Castelul din stațiunea Mamaia a fost prevăzut cu ferestre mari, prin care să se poată vedea marea, așa cum aveau să fie mai târziu și toate casele din incinta de la Balcic.

După Revoluție, Palatul Regal din Mamaia a început să se deterioreze, structura acestuia fiind foarte șubrezită. În 2012, palatul a fost incendiat și, din momentul privatizării, a fost exploatat haotic.

În acest timp, Castelul de la Balcic, "fratele mai mic" al Castelului din Mamaia, este vizitat anual de sute de mii de turiști interesați de istoria clădirii și de memoria regală a locului.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C -1°C
IASI -7°C -4°C
CLUJ -7°C -4°C
CONSTANTA 0°C -1°C
CRAIOVA -1°C 1°C
BRASOV -6°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI