Castelele nobililor maghiari din Transilvania, între mărire și decădere. În Alba, mai multe astfel de clădiri, salvate de la distrugere

1 iulie 2021, 21:02

Secole de-a rândul în județul Alba nobilii maghiari au ridicat clădiri cu o arhitectură splendidă, folosite în special ca locuințe de vacanță. Multe dintre acestea au supraviețuit vremurilor.

Cel mai impresionant este castelul de la Sâncrai. Ajuns în proprietatea Consiliului Județean, acesta a devenit centru cultural.

În schimb, castelul Martinuzii de la Vințu de Jos, cu o istorie de cinci secole, riscă să dispară definitiv. Dupa 1945 a fost transformat în depozit de produse agricole și de brânzeturi, iar după 1990 a fost abandonat.

În urma cu 100 de ani, castelul Martinuzii era una dintre cele mai frumoase construcții de acest fel din Transilvania. Din păcate, din lipsa de interes a autorităților, după 1945 a ajuns într o stare jalnică.

Iar acum deși este pe lista monumentelor istorice, statul nu poate interveni deoarece castelul aparține Arhiecezei catolice de Alba.

O bună parte dintre aceste castele sunt incluse în circuitul public și pot fi vizitate în grup, cu programare prealabilă. Iar unele au o agendă culturală bogată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite