CORESPONDENȚĂ DIN SPANIA

Castele din oameni. Sute de catalani reconstituie o tradiție veche de secole

Sute de persoane au participat la un concurs de castele umane, la Barcelona. Competiția face parte dintr-o festivitate anuală la care se înscriu numeroase echipe de localnici, dornice să impresioneze publicul prin construcții tot mai înalte.

25 Septembrie 2018, 13:49 (actualizat 25 Septembrie 2018, 16:47) |
Castele din oameni
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Castelele umane sunt o tradiție care se poate vedea în special la festivalurile din Catalonia și regiunea Valenciei. Ultima competiție de „castellers" a avut loc la Barcelona, unde mulțimea a putut să admire exerciții foarte complexe realizate de echipele participante.

Julian Lozano, 23, spectator: "Această întrecere este pentru a vedea cine face turnul mai mare și cu mai multă dificultate și dacă au mai mult sau mai puțin sprijin la bază. Este foarte frumos pentru că îi vezi cum suferă, iar când le iese, simți bucuria lor. Este minunat".

Echipele de „castellers" încearcă să construiască diverse tipuri de turnuri, iar orice mișcare trebuie pregătită și exersată pentru ca toate persoanele care devin elementele acestei structuri să fie coordonate perfect. Turnurile umane au apărut acum 200 de ani și acest obicei se transmite cu mare grijă de la o generație la alta.

Jaume Yalofre, 25, participant la festival: "Oamenii se antrenează câte 3 zile pe săptămână, 2-3 ore pe zi, iar în weekend merg la diverse festivaluri, ca să facă demonstrațîi".

La festivalul de la Barcelona au participat trei echipe de castellers, iar obiectivul concurenților a fost să construiască și să demonteze o structură fără să cadă niciun participant.

Tradiția castelelor umane din Catalonia s-a născut în regiune, în secolul al 18 lea, și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Din Spania, pentru TVR, Felix Damian.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI