Castele din oameni. Sute de catalani reconstituie o tradiție veche de secole

25 septembrie 2018, 13:49

Castelele umane sunt o tradiție care se poate vedea în special la festivalurile din Catalonia și regiunea Valenciei. Ultima competiție de „castellers” a avut loc la Barcelona, unde mulțimea a putut să admire exerciții foarte complexe realizate de echipele participante.

Julian Lozano, 23, spectator: „Această întrecere este pentru a vedea cine face turnul mai mare și cu mai multă dificultate și dacă au mai mult sau mai puțin sprijin la bază. Este foarte frumos pentru că îi vezi cum suferă, iar când le iese, simți bucuria lor. Este minunat”.

Echipele de „castellers” încearcă să construiască diverse tipuri de turnuri, iar orice mișcare trebuie pregătită și exersată pentru ca toate persoanele care devin elementele acestei structuri să fie coordonate perfect. Turnurile umane au apărut acum 200 de ani și acest obicei se transmite cu mare grijă de la o generație la alta.

Jaume Yalofre, 25, participant la festival: „Oamenii se antrenează câte 3 zile pe săptămână, 2-3 ore pe zi, iar în weekend merg la diverse festivaluri, ca să facă demonstrațîi”.

La festivalul de la Barcelona au participat trei echipe de castellers, iar obiectivul concurenților a fost să construiască și să demonteze o structură fără să cadă niciun participant.

Tradiția castelelor umane din Catalonia s-a născut în regiune, în secolul al 18 lea, și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Din Spania, pentru TVR, Felix Damian.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite