Casele din zona istorică a orașului Sanaa, Yemen, patrimoniu UNESCO, se prăbușesc din cauza ploilor torențiale

Patrimoniu UNESCO în pericol
Patrimoniu UNESCO în pericol
11 august 2020, 09:32

Casele din chirpici din cartierele istorice ale oraşului Sanaa, datând dinaintea secolului al XI-lea, se află de mult timp în pericol din cauza conflictului din zonă.

Locuinţa lui Muhammad Ali al-Talhi, un rezident al oraşului, s-a prăbuşit parţial vineri, în urma ploilor torenţiale care au lovit Sanaa, iar membrii familiei – şase femei şi şase copii – au rămas fără un acoperiş deasupra capului.

”Tot ce am avut este îngropat”, a povestit Muhammad, înconjurat de moloz şi noroi.

Aqeel Saleh Nassar, directorul adjunct al Autorităţii pentru conservarea oraşelor istorice, a confirmat că localnicii nu mai pot întreţine aceste clădiri.

Aproximativ 5.000 dintre clădirile înalte din oraşul vechi au spărturi în acoperiş. În 107 acoperişurile s-au prăbuşit.

Sezonul ploilor torenţiale de anul acesta, extrem de intens, început la jumătatea lui aprilie și prognozat să dureze până la începutul lui septembrie, a înrăutăţit ceea ce ONU a descris drept „cea mai gravă criză umanitară din lume„.

Cinci ani de război au dus la moartea a peste 100.000 de persoane, iar 80% din populaţie este dependentă de ajutoare. Milioane de oameni sunt în pragul foametei.

Ploile torenţiale contribuie la răspândirea unor boli precum holera, febra Dengue şi malaria.

”Familiile nu au adăpost. O bancă locală a lansat o campanie în scopul distribuirii unor foi din material plastic pentru a fi folosite pe post de acoperiş”, a povestit Adel San’ani, localnic.

Rebelii Houthi, sprijiniţi de Iran, care controlează de 6 ani Sanaa, după înlăturarea de la putere a guvernului din Yemen recunoscut la nivel internaţional, au făcut apel la UNESCO pentru a salva patrimoniul oraşului.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite