Casele din lemn izolate cu lână, preferate de români. Construcţiile sunt mai scumpe, dar mai prietenoase cu mediul

Tradiţionala casă de lemn, robustă şi perfect integrată mediului natural, este din nou preferată la sate. Mulţi dintre românii care au lucrat în străinătate au deprins noile tehnologii care combină materialele naturale şi le folosesc pentru noile lor case. Au renunţat inclusiv la izolarea cu polistiren şi folosesc lâna. Uneori îi costă mai mult, dar avantajele estetice şi energetice sunt semnificative.

01 August 2021, 20:53 Știrile TVR |

În comuna bistriţeană Lunca Ilvei construcţiile din lemn recâştiga teren. Localnicii au redescoperit cum este să îţi ridici o casă trainică din materiale naturale. Şi o izolează cu lână, o tehnică mult mai sănătoasă decât polistirenul pus pe BCA sau cărămidă.

Dar costurile nu îi sperie pe proprietari, trăinicia şi eficienţa constucţiei sunt mai importante.

Acum în Lunca Ilvei se ridică şi o hală din lemn.

Comuna are şi un centru de conferinţe ridicat tot din lemn de oameni de afaceri locali care vor să promoveze resursele naturale cu care se mândreşte zona: lemnul, piatra şi lâna. Sunt materiale ecologice care pot înlocui cu succes materialele de construcţie industriale.

O casă din lemn poate fi şi cu 30% mai scumpă decât una din bca, beton şi căramidă, dar asigură acelaşi confort şi în plus este perietenoasă cu mediul.

O casă din lemn, cu o dimensiune medie, absoarbe aproximativ 40 de tone de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor de carbon pe care le degajă o maşină de familie timp de 20 de ani.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI