Jocurile de noroc, pariurile sau păcănelele ruinează, zilnic, viaţa multor români. Dornici să se îmbogăţească peste noapte, mulţi uită să se oprească şi îşi vând şi hainele de pe ei ca să poată juca. Industria e una uriaşă, care acum i-a prins în mreje şi pe cei de la sate. Mulţi au lăsat sapa şi se ocupă acum de "combinaţii" care să-i scape de sărăcie.
Pe domnul Titi l-am găsit într-un sat din judeţul Buzău. De mai bine de douăzeci de ani, omul pariază pe iluzii. Iar preţul e întotdeauna prea mare.
După ce au cucerit oraşele şi internetul, casele de pariuri şi-au făcut loc şi pe uliţele satelor. Iar de pariori nu duc lipsă.
Când în sat nu aveau agenţii de pariuri, oamenii băteau drumul până la oraş şi cumpărau bilete. Acum, după biserică şi birt, agenţia de pariuri e locul care adună oamenii din comună. Sătui de muncă, visează şi ei să se îmbogăţească peste noapte.
În România, nu există clinici pentru dependenţii de jocuri de noroc. Ultimul studiu făcut în ţara noastră vorbeşte de aproape 100.000 de români "bolnavi" de pariuri şi păcănele.
Alţi 15% dintre românii de peste 18 ani au jucat cel puţin o dată un joc de noroc. Industria e însă una uriaşă. În cele aproape 12.000 de săli de jocuri din ţară, românii au lăsat, în 2015, un miliard de euro.
Industria jocurilor de noroc din România contribuie anual, la bugetul de stat, cu sute de milioane de euro.