Case fără asigurare. 50 de lei i-ar fi salvat pe sinistrații de la ultimele inundații

3 iulie 2018, 18:47

În comuna Farcaşa din judeţul Neamţ, apa le-a luat sătenilor agoniseala de-o viaţă în doar câteva minute.

Doar una din zece locuinţe din Neamţ este asigurată împotriva dezastrelor. Iar casele distruse se pot reface foarte greu în aceste condiții.

Situaţia este valabilă în toate judeţele afectate de inundaţii, iar la nivel de ţară, 7 milioane de locuinţe sunt neasigurate, deşi poliţele sunt obligatorii. Oamenii rămân la voia naturii, pentru că nu au vrut sau nu au știut că își pot asigura casele în faţa dezastrelor.

Nici măcar primarii, care ar trebui să dea amenzi celor care nu încheie asigurarea, nu au încredere în sistem.

O poliţă de asigurare i-ar fi ajutat acum să reconstruiască locuințele luate de ape.

Mai puțin de 50 de lei pe an. Adică 10 euro. Atât costă o poliță de asigurare obligatorie pentru cei care au locuințe construite din chirpici. Despăgubirea în caz de calamitate naturală este, însă, de până la zece mii de euro. Cei care au locuințe construite din beton, BCA sau alte materiale rezistente trebuie să dea aproape o sută de lei pe o poliță de asigurare, adică 20 de euro. Despăgubirea în cazul lor este de până la 20 de mii de euro, în caz de cutremur, alunecări de teren sau inundații.

Reprezentanţii PAID spun că procedura este foarte simplă, iar cei asiguraţi pot primi despăgubirile în doar 5 zile de la depunerea dosarului.

Aproape 300 de localităţi din 35 de judeţe au fost afectate de viituri în ultima săptămână. Singura speranţă a sinistraţilor a rămas Guvernul, care le-a promis ajutoare. Asta deşi legea opreşte statul să acorde ajutoare celor care nu au asigurarea obligatorie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă