Casa Muzicii din Budapesta, parte a unui complex grandios destinat culturii maghiare

Budapesta are o nouă sala de concerte, deja celebră, cu toate că abia a fost inaugurată. Designul modern și pereții de sticlă oferă o experiență unică în această Casă a Muzicii proiectată de un arhitect japonez.

26 Ianuarie 2022, 09:15 (actualizat 26 Ianuarie 2022, 09:28) Știrile TVR |

Clădirea îşi propune să creeze armonie între natură şi muzică. Suprafeţele transparente estompează graniţa dintre interior şi exterior, dintre natural şi artificial. Sunetele sunt reflectate de un perete din sticlă înalt de 12 metri, alcătuit din 94 de piese într-un aranjament în zig-zag.

Sunt panouri din sticlă cu lăţimi de circa un metru care pot fi mutate individual, iar în acest mod, sunetul poate fi canalizat în sus, înspre tavan, unde este absorbit, a explicat Marton Horn, director de proiect.

Clădirea, spun unii, seamănă cu o ciupercă uriaşă cu acoperişul găurit. Lumina e canalizată către toate nivelurile prin cele 100 de aşa numite ''fântâni'' - de fapt, găuri de mari dimensiuni.

Construcția e parte a unui plan grandios al Guvernului ungar, de transformare a zonei City Park din Budapesta într-un centru al culturii maghiare, proiect aflat în mijlocul unor controverse politice din cauza costurilor substanţiale şi a sacrificării unor spaţii verzi.

Primii vizitatori ai Casei Muzicii s-au declarat însă încântați de rezultat.

Clădirea găzduieşte, pe lângă sumedenia de spații destinate muzicii, câteva expoziţii interactive şi o bibliotecă.

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 29°C
IASI 29°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI