Casa lui Venus. Reconstituire 3D a unei locuințe romane din Apulum

10 septembrie 2022, 22:10

Primele descoperiri au fost făcute în anul 2009, în zona unei amenajări rezidențiale din centrul municipiului Alba Iulia.

Nu departe de Palatul Guvernatorului Provinciei Dacia Felix, au fost descoperite ruinele unei case nobiliare romane. Acestea și alte obiecte scoase la lumină le-au dat posibilitatea arheologilor să-și facă o idee clară despre ceea ce însemna viața într-o astfel de casă din Imperiul Roman.

Casa lui Venus avea aproximativ 2.000 de mp, o intrare destul de largă, mai multe camere la drum și un atrium, similar sufrageriei din zilele noastre. Printr-o încăpere de trecere se ajungea într-o grădină.

Toate informațiile culese de arheologi au fost transpuse pe calculator și astfel s-a creat imaginea virtuală a Casei Venus.

Cei mai încântați de expoziția de la Alba Iulia au fost copiii, care au pășit într-o lume despre care au auzit la școală.

Arheologii le-au propus autorităților locale să transforme situl în care au făcut cercetări timp de 10 ani, între 2009 și 2019, și unde a fost descoperită și casa de tip Domus, într-un parc arheologic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite