Casa Invicta, singurul adăpost din Bucureşti care putea primi victime ale violenței la orice oră din zi şi din noapte, se închide pe 1 mai

Bătăi greu de imaginat, ţipete, ameninţări şi chiar lovituri fatale. Este iadul prin care trec tot mai multe femei şi copiii lor. Cele mai multe victime nu au însă unde să se refugieze în plină noapte. Se puteau adăposti la orice oră, în Bucureşti, într-un centru cu 16 locuri pentru oraşul cu peste două milioane de locuitori. Dar adăpostul de care se ocupa o asociaţie se închide. Din lipsa banilor. Primăria Capitalei susţine că nu poate asigura finanţarea continuă a ONG-urilor.

22 Aprilie 2019, 19:39 (actualizat 22 Aprilie 2019, 21:41) |
Victime fără un refugiu non stop
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Casa Invicta, singurul adăpost din Bucureşti care putea primi victime ale violenței la orice oră din zi şi din noapte, se închide pe 1 mai. În ultimii doi ani, a fost refugiul din calea terorii pentru 350 de femei şi copii victime ale agresiunilor de acasă.

Peste 250 au ajuns după ora 16.30, când celelalte adăposturi au porţile închise.

Asociaţia Anais, care gestionează adăpostul, le-a găsit loc victimelor în alte centre ale unor ONG-uri. O mamă cu trei copii, i-a rupt inima asistentului social cu o întrebare disperată.

Victimele nu mai pot fi primite în clădirea pusă la dispoziţie de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, care plătea utilităţile şi paza. Imobilul nu are aviz ISU, iar Inspecţia Socială a retras licenţa provizorie de funcţionare, în martie.

Primăria Capitalei, care achita toate celelalte cheltuieli pe baza unui contract pe durată determinată, nu a mai reînnoit acordul. Invocă lipsa licenţei.

Centrul de urgenţă pentru victimele violenţei casnice are nevoie de 860 de mii de lei pe an. Lipsește o finanțare continuă care venea de la autoritățile locale.

Primăria Capitalei precizează că anul acesta le va asigura victimelor violenţei în familie găzduire, hrană şi consiliere psihologică la nivelul centrului de sprijin pentru familii defavorizate şi în cele două locuinţe protejate ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială. În plus, le oferă şi un sprijin financiar de cel mult 1500 de lei pe lună pentru plata chiriei.

Primăria mai arată că, după aprobarea bugetului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială are în plan să închirieze un imobil în care să amenajeze un centru social pentru victimele violenţei domestice.

Potrivit ONG-urilor de profil, ar fi nevoie de cel puţin 184 de locuri în adăposturi pentru femei. În loc să crească, numărul locurilor disponibile scade după închiderea Casei Invicta.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 3°C 6°C
CONSTANTA 7°C 12°C
CRAIOVA 4°C 6°C
BRASOV 4°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI