Casa copilăriei lui Brâncuşi, o ruină. Autorităţile nu s-au implicat până acum, dar sunt şanse să o preia

15 octombrie 2018, 12:48

În satul Hobiţa, la doar 100 de metri casa memorială a lui Constantin Brâncuşi, într-o gospodărie, printre lemne de foc, viţa de vie, se află casa în care a trăit sculptorul. Se pare că a fost mutată aici de una dintre surorile artistului. Autorităţile încearcă acum să desluşească povestea şi să recupereze ce mai poate fi salvat din ea.

Povestea vechii case se încurcă undeva prin anii 50 ai secolului trecut. După moartea artistului la Paris, sora lui, Fârsina Brânzan, a mutat casa pe un teren pe care îl avea în proprietate. Structura de lemn a fost afectată şi s-au pierdut mai multe elemente.

În anii care au urmat, moştenitorii nu au mai îngrijit-o şi nu au făcut nici acte de succesiune.

În 2001, un sculptor din Bucureşti a fost pe punctul de a cumpăra casa abandonată. Pentru 500 de lei şi un cal. Dar când a fost vorba să schimbe acoperişul, autorităţile au oprit lucrările pentru că nu existau autorizaţii. Rămasă fără acoperiş, construcţia din lemn s-a degradat rapid.

Peste ani, autorităţile s-au mulţumit cu Casa Memorială Brâncuşi care se află în circuitul turistic şi care este vizitată de peste zece mii de turişti pe an. Este o construcţie specifică zonei, ridicată prin anii 1850 şi adusă pe locul vechii case acum 40 de ani.

În acest an, statul îi încurajează pe moştenitori să facă documentele de succesiune pentru proprietăţile înaintaşilor. Termenul este de 120 de zile. Pentru casa lui Brâncuşi, termenul expiră în noiembrie. Dacă nimeni nu o va revendica, ajunge în proprietatea statului şi ar putea fi reconstruită.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite