Casa celor fără casă. Viața refugiaților în centrul Ucrainei, la Poltava. Un reportaj în exclusivitate, realizat de echipa TVR

13 aprilie 2022, 17:59

Imnul Ucrainei se aude în fiecare zi prin glasurile copiilor. Sunt printre cei care au fugit din calea războiului, iar acum li se poartă de grijă într-un centru deschis la liceul din Poltava, o localitate aflată la 400 de kilometri de Kiev.

Toți trăiesc cu gândul că, într-o zi, își vor revedea casele pe care le-au părăsit din cauza invadatorilor ruși.

Natașa a plecat din Harkov. Cu greu.

Natașa, refugiată: Am venit din Harkov. Din 24 februarie am stat în metrou, apoi soţul a spus să plecăm, pentru că localitatea noastră era ţinta împuşcăturilor.

Războiul i-a luat Polinei și bucuria de se întâlni cu colegii de școală.

Polina: Nu am mai fost la şcoală de pe 24 februarie. Îmi este foarte dor de colegii de clasă şi de prieteni, de asemenea.

În Poltava, Olena cântă din nou la pian. Este asistentă medicală din Chuguev. Își strânge la piept fiica de doar 5 ani și apreciază fiecare clipă de liniște. Timp de două luni a îndurat însă zgomotul asurzitor și inspăimântător al bombardamentelor din regiunea Harkov.

Olena, refugiată: Era de nesuportat să auzi şi să vezi totul. Nu pot reda în cuvinte.

Olena speră că într-o zi ea și Milena se vor întoarce acasă. Iar cu acest gând se bucură de fiecare moment trăit împreună cu micuța ei.

Și Andrei, un pictor din Chuguev, speră că într-o zi își va revedea casa. Așa cum a lăsat-o când a reușit să fugă din calea rachetelor.

Andrei, refugiat: Casa mi-a fost atinsă de o rachetă. Mi-a distrus acoperişul, gardul, geamurile. Am mai reparat şi am rămas mai departe să locuim în casă.

Trăgeau din zori şi până în noapte. A fost un moment, când luam masa, un avion a trecut deasupra noastră şi a tras în clădirea securităţii.

120 de persoane, dintre care un sfert sunt copii, se adăpostesc acum în centrul deschis la liceul din Poltava.

Orașul n-a scăpat de bombardamentele rușilor. În apropierea Kievului timpul se măsoară acum în alarme antiaeriene și liniște. Un astfel de moment a fost surprins și de jurnaliștii TVR.

Alex Costache, trimisul special al TVR în Ucraina: Este alarmă antiaeriană în Poltava, iar copiii au fost sfătuiți să stea într-o sală de la subsol.

De la începutul războiului, tot mai mulţi refugiaţi au găsit adăpost în centrul de la liceul din Poltava. Au primit mâncare caldă dar și alinare sufletească. Voluntarii au grija ca toți copiii care ajung acolo să se bucure în continuare de școală. Și încearcă să-i ajute să uite de vremurile pe care le trăiesc.

Elena, directoare, liceul din oraşul Poltava, Ucraina: În fiecare zi avem activităţi pentru copii. De două ori pe săptămână, merg într-un centru cultural, unde se ţin cursuri. Marţea şi joia, mergem la centru, iar vineri, la biblioteca centrală, unde vor merge împreună cu mamele lor. Iar sâmbăta şi duminica, profesorii liceului desfăşoară anumite activităţi cu copiii: îi învaţă să picteze, să lipească ceva din plastelină sau se uită la desene animate.

Chiar noaptea trecută, în regiunea Poltava au fost bombardamente.

Rușii au bombardat elemente de infrastructură în Mirhorod, orașul natal al scriitorului rus de origine ucraineană Nikolai Vasilievici Gogol.

În orașul Trostianets, din regiunea Sumî, rușii au bombordat o casă în care a locuit compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski.

Rușii bombardează fără discernământ obiective care au legătură cu ei sau cultura lor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă