Casa Albă: Statele G7 vor să crească presiunea economică asupra Rusiei, inclusiv a exporturilor de petrol

Foto: G7
Foto: G7
27 iunie 2022, 13:33

Liderii ţărilor G7 (SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Japonia) sunt „foarte aproape de un punct în care vor decide să le ceară miniştrilor lor să creeze de urgenţă mecanisme pentru a plafona la nivel mondial preţul petrolului rusesc”, a explicat el într-o întâlnire cu presa în marja reuniunii din Alpii Bavarezi.

Un astfel de mecanism, ce rămâne să fie definit, ar viza „serviciile” care sunt legate de exportul de petrol rusesc, a afirmat sursa, care a dorit să i se păstreze anonimatul.

Ea a recunoscut totuşi că acest proiect ar cere „multă coordonare”, atât între ţări, cât şi cu sectorul privat.

Potrivit AFP, termenul de „servicii” se poate referi mai ales la transportul naval şi la contractele de asigurări pentru încărcăturile de petrol rusesc.

„Obiectivul este de a tăia principala sursă de bani noi a (preşedintelui rus Vladimir) Putin”, a afirmat responsabilul de la Casa Albă.

Conform sursei, ţările G7 vor „continua să restrângă accesul Rusiei la resurse industriale cruciale”, în special în sectorul de apărare, pe care Washingtonul îl va „ţinti în mod agresiv” prin sancţiuni împotriva unor mari întreprinderi publice ruse.

Aceasta înseamnă că întreprinderile respective nu vor mai putea să importe produse americane, în special componente tehnologice.

G7 vrea de asemenea „să se coordoneze pentru a utiliza taxele vamale asupra produselor ruseşti în scopul de a ajuta Ucraina”, a mai indicat acest responsabil.

Potrivit unui comunicat al executivului american, SUA vor „institui o taxă mai ridicată asupra a mai mult de 570 de grupe de produse ruseşti de o valoare totală de circa 2,3 miliarde de dolari”.

În fine, statele G7 vor impune sancţiuni „împotriva celor responsabili de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de crime de război”, a comunicat Casa Albă.

Washingtonul va viza, spre exemplu, „societăţi militare private care acţionează în Ucraina, unităţi militare ruse” sau „responsabili puşi în funcţii de Rusia în zone ocupate sau controlate de forţele ruse (în Ucraina), inclusiv miniştri şi primari”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă