Casa Albă schimbă strategia privind Rusia. Obiectivul: un „eșec strategic” care să neutralizeze armata rusă pentru „următorii 10 ani” – analiză CNN

Pe măsură ce invazia rusă din Ucraina s-a transformat într-un război strident de uzură, fără un acord de pace semnificativ la orizont, SUA și aliații săi au început să transmită un nou obiectiv pe termen lung privind acest conflict: să înfrângă atât de dur Rusia pe câmpul de luptă, încât să o descurajeze din a mai lansa vreodată un astfel de atac, scrie CNN.

26 Aprilie 2022, 13:50 (actualizat 26 Aprilie 2022, 13:52) Știrile TVR |
Foto: Pixabay

Mesajul a fost transmis clar luni, când secretarul american Apărării, Lloyd Austin, a declarat reporterilor, după o călătorie la Kiev, că „vrem să vedem Rusia slăbită în măsura în care să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a făcut invadând Ucraina.”

Comentariile lui Lloyd Austin, șeful Pentagonului, sunt în concordanță cu obiectivele Americii, și anume „să facă din această invazie un eșec strategic pentru Rusia”, a spus un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, potrivit CNN.

„Vrem ca Ucraina să câștige. Unul din obiectivele noastre este să limităm capacitatea Rusiei să mai facă din nou așa ceva, după cum a spus și secretarul Austin. De aceea înarmăm Ucraina cu arme și echipamente - pentru a se apăra de atacurile Rusiei, și de aceea folosim sancțiuni și controlul exporturilor care au ca țintă industria de apărare a Rusiei - pentru a submina puterea economică și militară a Rusiei de a-și amenința și ataca vecinii”, a spus purtătorul de cuvânt citat.

Oficialii americani care au călătorit alături de Austin au spus că acesta intenționează să reia mesajul, potrivit unui înalt oficial din administrația americană. Și alți oficiali din administrația Biden au făcut referire la ideea ca Rusia să iasă mai slăbită din acest conflict.

Până acum, însă, oficialii au fost reținuți în a declara deschis că obiectivul SUA este să vadă Rusia eșuând și să fie neutralizată militar pe termen lung, exprimând în schimb un optimism prudent că se va ajunge la o înțelegere negociată.

Singura soluție

Un oficial din Europa de Est spunea pentru CNN că această mentalitate este extrem de frustrantă: „Singura soluție este ca Ucraina să câștige”.

Schimbarea de strategie s-a văzut mai bine în ultimele săptămâni, fiind pusă în evidență de tolerarea unor riscuri mai mari, prin trimiterea de armament complex către Ucraina, și reflectă credința că obiectivele lui Putin în Ucraina nu se vor încheia dacă reușește să ocupe o parte a țării, la fel cum s-a întâmplat după anexarea Crimeii în 2014, a spus un diplomat britanic.

„Chiar dacă se ajunge la un soi de înțelegere, prin care (Putin) obține o bucată din Donbas și lucrurile se liniștesc, logica spune că mai e loc de a continua pe această cale. Adică ceea ce obții pe câmpul de luptă acum este nu numai o victorie pe termen scurt, ci și o strategie pe termen lung”, potrivit diplomatului.

Oficialii americani și occidentali realizaează acum, din ce în ce mai mult - mai ales după masacrul civililor din Bucha - că Rusia trebuie lovită militar și economic atât de tare, încât agresiunea să fie oprită definitiv, au spus oficiali citați de CNN.

Rusia „a pierdut deja mult din capacitatea ei militară. Și o mare din trupele sale, ca să fim sinceri. Și vrem să ne asigurăm că nu mai au capacitatea de a înlocui rapid aceste pierderi”, a spus Lloyd Austin după vizita la Kiev.

„Privim asta ca pe-o investiție”

Oficialii administrației Biden sunt optimiști că este un obiectiv care poate fi atins, au declarat surse pentru CNN. Oficiali din administrație și surse din congres spun că sunt încrezători în faptul că un sprijin militar continuu pentru Ucraina poate avea ca rezultat pierderi importante pentru Rusia, care vor afecta capacitatea ei militară pe termen lung, ceea ce va fi un beneficiu strategic pentru SUA.

„Privim asta ca pe-o investiție pentru a neutraliza armata și marina Rusiei pentru următorii zece ani”, a declarat o sursă din congres, care este la curent cu asistența militară trimisă Ucrainei.

Ambasadorul Nathan Sales, care până în 2021 a ocupat funcția de subsecretar pentru Securitate Civilă, Democrație și Drepturile Omului în Departamentul de Stat, a că „o Rusie mai slabă înseamnă o lume mai stabilă” și că SUA ar trebui să fie pregătită pentru politica sa rusă.

„Câtă vreme Putin face cărțile, Rusia va fi un actor malign”, a explicat oficialul. „Deci nu putem spera ca Rusia să fie un jucător constructiv și responsabil în Europa sau în sistemul internațional mai larg”. Sales a adăugat că SUA ar trebui, prin urmare, să se pregătească pentru „o perioadă prelungită” a politicii sale ruse care vizează limitarea capacității Kremlinului „de a provoca nenorociri în întreaga lume”.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI