Casa Albă: Rusia ar trebui să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie

Centrala nucleară de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie
25 august 2022, 20:56

Jean-Pierre a spus de asemenea că, într-o convorbire telefonică avută joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele Joe Biden a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina în fața agresiunii ruse.

Situația este din nou alarmantă la Zaporojie, după ce cele două reactoare aflate în funcțiune au fost deconectate temporar.

Totul din cauza unor incendii provocate de noi atacuri, după cum a anunțat operatorul ucrainean.

Experții au precizat că sistemele de siguranță sunt funcționale.

Astăzi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că există un acord de principiu cu Rusia şi Ucraina ce ar putea permite o inspecţie acolo în zilele următoare.

Șeful agenției internaționale pentru energie atomică a discutat la Paris cu președintele Macron și a anunțat la postul public că vizita inspectorilor va avea loc în cel mai scurt timp.

Rafael Grossi, directorul AIEA: Este un lucru recunoscut de toată lumea că trebuie să mergem acolo. Şi trebuie să mergem curând. Kievul acceptă acest lucru, Moscova acceptă acest lucru. Trebuie să mergem şi vom merge. Speranţa mea este că foarte foarte curând. (Curând înseamnă zile sau săptămâni?) Zile.

Subiectul a fost discutat telefonic și de miniștrii Apărării din Rusia și Franța. Partea rusă a promis să acorde toată asistența necesară misiunii agenției internaționale la centrala nucleară de la Zaporojie, se arată într-un comunicat transmis de la Moscova.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă