Casa Albă recunoaşte că misterioasele obiecte aeriene doborâte recent ar fi putut avea scopuri inofensive

Balon meteorologic / captura Youtube
Balon meteorologic / captura Youtube
14 februarie 2023, 19:39

Aceste ‘obiecte’ – altele decât balonul chinezesc distrus la 4 februarie şi despre care Washington afirmă că spiona teritoriul american – ‘ar putea să fi fost baloane cu funcţii comerciale sau ştiinţifice inofensive’, a recunoscut Kirby.

El a confirmat, de altfel, că avionul de vânătoare trimis duminică pentru unul din ele deasupra lacului Huron, la frontiera canadiană, şi-a ratat ţinta şi că o primă rachetă ‘a căzut direct în lac’. ‘Obiectul’ a fost distrus de o altă rachetă.

John Kirby a spus totuşi că ar trebui aşteptată analiza fragmentelor pentru a se stabili cu siguranţă natura, uzul sau provenienţa acestor ‘obiecte’, însă operaţiunile de recuperare se anunţă incerte.

Rămăşiţele ‘obiectelor’ doborâte vineri deasupra Alaskăi, sâmbătă deasupra Yukonului, în nord-vestul Canadei, şi duminică deasupra lacului Huron, au căzut în ape îngheţate, în zone îndepărtate sau în adâncul lacului.

‘Nu am găsit resturi’ până acum, a repetat Kirby, menţionând că toate informaţiile pe care le comunică sunt bazate mai ales pe ‘observaţiile făcute de piloţii’ avioanelor de vânătoare trimise în zonă.

Incertitudinea se menţine, aşadar, cu privire la aceste ‘obiecte’, până în punctul în care a obligat Casa Albă să nege luni în mod oficial orice provenienţă ‘extraterestră’ a lor, notează Agerpres.

Statele Unite persistă, în schimb, în descrierea balonului chinezesc doborât anterior care, potrivit Washingtonului, purta echipament de supraveghere şi făcea parte dintr-un vast program de spionaj global al Chinei, acuzaţie negată vehement de Beijing.

Autorităţile americane au explicat că, în urma detectării balonului, şi-au ajustat sistemele radar, ceea ce a condus la aceste descoperiri şi distrugeri succesive de ‘obiecte’ zburătoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite