Cartofii, combustibilii și uleiul, în topul scumpirilor. Prețurile gazelor și energiei, plafonate de la 1 aprilie

14 martie 2022, 16:39

Cheltuielile cu mâncarea au crescut substanțial în ultimul an. Cartofii costă cu 30% mai mult ca în februarie 2021, uleiul are un preț cu 26% mai mare, iar mălaiul și pâinea au un preț cu 13% mai mare.

Într-o singură lună, legumele s-au scumpit cu 6%, iar oamenii spun că e tot mai dificil să își împartă banii astfel încât să aibă pe masă tot ce le trebuie.

În topul scumpirilor din ultimul an continuă să se afle gazele, cu un preț mai mare cu 45% față de februarie 2021, chiar dacă față de ianuarie se înregistrează un ușor recul.

Motorina și benzina costă cu 27% mai mult, în timp ce la energia termică prețul a urcat cu 20%. Surprinzător, electricitatea s-a ieftinit cu 8% față de acum un an, susțin statisticienii, ca urmare a aplicării schemei de compensare, începând din noiembrie.

Analiștii financiari spun că scumpirile de pe piețele internaționale la energie și cereale s-au mai temperat, dar e greu de prognozat ce se va întâmpla în continuare.

Claudiu Cazacu, analist financiar: Există speranțe și evoluții încurajatoare. Am văzut prețul gazelor naturale, al energiei și petrolului în scădere. În principal, pe seama speranțelor unui acord de pace sau măcar a unui armistițiu în Ucraina în perioada imediat următoare. Dacă cel puțin nu vedem o intensificare a conflictului putem vedea un scenariu în care prețurile să mai crească pentru lunile următoare, dar nu atât de dramatic pe cât ne temeam acum câteva săptămâni.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, pentru a preveni o creștere și mai accentuată a prețurilor și a inflației, Guvernul va lua o serie de măsuri.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.

Sprijin vor primi și marii consumatori de energie, a precizat premierul.

În plus, România va cere la Bruxelles ca banii necheltuiți din programele europene anterioare să fie realocati, pentru a ajuta mediul de afaceri.

Potrivit ultimei prognoze a Băncii Naționale, dinaintea declanșării conflictului armat, inflația va depăși 11% în trimestrul al doilea, după care va scădea ușor în a doua jumătate a anului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite