Cartelul celui mai important traficant de droguri din Columbia atacă populaţia după extrădarea lui „Otoniel” în SUA

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
6 mai 2022, 12:11

Aceşti membri ai cartelului Clanul Golfului au pus deja în aplicare acest plan de represalii, chiar dacă nu există victime până în prezent, a afirmat ministrul Apărării, Diego Molano, la un post de radio.

„Otoniel” a pledat nevinovat joi în faţa tribunalului federal din Brooklyn, în SUA, la acuzaţiile de trafic internaţional de cocaină care i se aduc, după extrădarea sa în SUA.

Dairo Antonio Usuga David, alias „Otoniel”, în vârstă de 50 de ani, a fost inculpat în special pentru conducerea unei grupări criminale între iunie 2003 şi octombrie 2021 şi pentru asociere internaţională cu infractori în vederea fabricării şi distribuirii de cocaină cu intenţia de a o exporta ilegal în SUA, a transmis anterior procurorul federal din Brooklyn, Breon Peace.

Dacă va fi declarat vinovat, el riscă închisoarea pe viaţă.

În regiunile din nord-vestul Columbiei unde acest cartel este influent, oamenii lui Otoniel au impus o „grevă armată” până marţea viitoare, conform unei informări publicate pe reţelele de socializare.

În regiunea Bajo Cauca, şase municipalităţi sunt în stare de alertă din cauza „prezenţei evidente” a unor membri ai cartelului şi a unor eventuale „atentate” împotriva forţelor de ordine, potrivit lui Luis Fernando Suarez, secretar al guvernului în acest departament din Columbia.

Potrivit acestuia, mai multe magazine sau servicii de transport public au fost afectate de acest ordin de grevă dat de cartel.

În Cordoba, cel puţin 63 de şcoli şi-au închis porţile din cauza acestui apel la „grevă armată” şi la intimidările care o însoţesc, a spus la rândul său Hernan Martinez, preşedintele asociaţiei locale a profesorilor.

Membri ai cartelului s-au apropiat de unităţi şcolare şi au tras în aer, a adăugat el.

La Sucre, au fost incendiate vehicule, printre care două autobuze şi un camion, a afirmat la rândul său guvernatorul statului, Hector Olimpo Espinosa.

Autorităţile columbiene estimează la circa 4.000 numărul membrilor Clanului Golfului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite