Carte sfântă salvată din calea teroriștilor Stat Islamic și restaurată în Italia, înapoiată Episcopului de Mosul, cu ocazia vizitei Papei Francisc în Irak

O carte sfântă, salvată ca prin minune din calea membrilor Statului Islamic, a fost înapoiată Episcopului de Mosul, cu ocazia vizitei Papei în Irak, după ce a fost restaurată în Italia. Volumul a fost tipărit în urmă cu peste 500 de ani, în aramaică, limba lui Iisus.

08 Martie 2021, 13:07 |

Cartea rară aparține Catedralei "Imaculatei Concepții" din Qaraqosh.

În timpul ocupației Statului Islamic, care a distrus toate simbolurile creștine găsite în cale, câțiva călugări siriaci au avut inspirația de a ascunde cele mai de preț cărți de furia fundamentaliștilor.

Majeed Attalla Majid, asistent al Arhiepiscopului de Mossul: "S-au gândit să le ascundă undeva unde să nu îţi treacă prin minte să cauţi. Le-au pus sub scări, au construit un zid acolo şi au pus în faţă nişte canistre de benzină, dincolo de zid fiind cărţile. Dacă deschideai uşa, vedeai doar canistre şi soluţii de curăţat, acolo unde de fapt erau cărţile!".

După salvarea miraculoasă, prețioasa carte a urmat o pribegie care i-a determinat pe jurnaliștii specializați să o numească "volumul refugiat".

Cartea a fost dusă în Italia, unde a fost restaurată timp de 10 luni, pentru că era într-o stare critică.

Acum, pribegia cărții sfinte a luat sfârșit.

Papa Francisc a înapoiat volumul de 116 pagini Episcopului de Mosul, Yohanna Butros Mouché, în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia vizitei istorice a Papei în Irak.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI