La Bienala de carte obiect şi de carte bibliofilă de la Muzeul Literaturii din Capitală, din sediul de pe Calea Griviţei găsiţi ediţii unicat, cu ilustraţii făcute de artişti importanţi, şi peste o sută de sculpturi, obiecte vizuale care glosează pe marginea ideii de carte. Ion Bitzan e considerat la noi părintele cărţii obiect în anii '70-'80. Acum, expun artişti consacraţi şi tineri care au fost invitaţi să creeze special pentru această Bienală. Facem turul expoziţiei cu doi ghizi foarte competenţi: criticul Pavel Şuşară şi graficianul Mircia Dumitrescu.
Începem vizita cu partea de carte a expoziției, cu explicațile lui Mircia Dumitrescu, un mare nume al artei de la noi, grafician, pictor si sculptor. Și, în plus, iubitor de literatură și de scriitori. E binecunoscută admirația reciprocă dintre el și Nichita Stănescu. Poetul i-a dedicat lui Mircia Dumitresu 33 de poeme. Piesa de rezistență este o carte a lui Nichita de 4 metri.
Vedem acelasi volum de Eminescu ilustrat diferit de mai multi artisti, vedem si editiile la care Mircia Dumitrescu a lucrat cu studentii sai. In definitiv, spune artistul, o carte bibliofila e o experinta complexa pentru un cititor.
Criticul Pavel Șușară, unul dintre curatorii bienalei, face o pledoarie pentru cartea obiect și pentru reînnodarea unui tradiții uitate după 90.Expun acum artiști consacrați și tineri care s-au înscris special, selectați și apoi premiați de un juriu.
Expoziția se numește Unitate, te trimite cu gândul la centenar și la Marea Unire, dar și la ideea de unire a limbajelor artistice, spune criticul Pavel Șușară.
Lăsăm la urmă o lucrare mai ciudată, cărți legate între ele, închise intr-un cub de sticla, unde se descompun lent.