„Carta Albă” a UE după Brexit. Jean-Claude Juncker: A venit timpul să spunem clar ce poate şi ce nu poate Europa

1 martie 2017, 15:30

„Încotro te îndrepţi Europa?” Scenarii posibile privind viitorul UE

„În faţa noastră se află provocări imense şi obstacole dificile, dar nu sunt imposibil de depăşit. Europa nu îşi poate permite să obosească, trebuie să fie în alertă, trebuie să profite în mod proactiv de noile şanse care apar. Viitorul Europei nu trebuie să devină ostaticul campaniilor electorale, al politicii de partid sau al unor obiective pe termen scurt. Brexit-ul – oricât de regretabil şi de dureros ar fi – nu va putea opri mersul Europei înspre viitor”, a spus Juncker.

„România se poziţionează împotriva ideilor privind o Europă cu mai multe viteze”

„Toate ideile şi toate dezbaterile despre calea pe care urmează să o urmăm nu trebuie să piardă din vedere obiectivul, sarcina care ne revine. Trebuie să fim sinceri: prea mult timp aşteptările oamenilor de la Europa au fost prea îndepărtate faţă de ceea ce poate oferi şi presta Europa. Sarcina noastră va trebuie să fie: să spunem clar ce poate şi ce nu poate Europa” – acesta este punctul de plecare al Cartei Albe, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, în Parlamentul European.

Jean-Claude Juncker a vorbit, miercuri, despre cinci posibilităţi privind viitorul Uniunii Europene după ce Marea Britanie va declanșa procedura de ieşire din blocul comunitar. Nu toate cele cinci scenarii se bucură de acordul Comisiei Europene, însă toate trebuie dezbătute, a subliniat Juncker.

Scenariul 1: Continuarea politicii actuale

Preşedintele Comisiei Europene a notat aici că instituţia pe care o reprezintă a obţinut progrese importante pentru a depăşi reflexul aproape automat de a reglementa aproape toate aspectele vieţii cetăţenilor. „Se acuză că CE ar reglementa prea mult. Nu are niciun rost să dăm tot timpul vina pe Bruxelles pentru că de fapt nu mai există un temei. Acest lucru, deseori, ascunde de fapt eşecurile naţionale”, a afirmat Jean-Claude Juncker.

Scenariul 2: UE celor 27 să se concentreze exclusiv pe piaţa unică

„Europa este mai mult decât o piaţă, este mai mult decât mărfuri şi bani. Piaţa unică şi mondea euro nu sunt obiective în sine. Acestea trebuie să servească oamenilor. Cu toate acestea, există guverne care doresc ca CE să devină un simplu administrator al pieţei unice. Eu mă împotrivesc categoric acestei posibilităţi”, a spus preşedintele Comisiei Europene.

Scenariul 3: O Europă cu mai multe viteze

Juncker susţine că trebuie să existe posibilitatea ca unele state membre să îşi poată aprofunda cooperarea mai rapid, fără ca celelalte state membre să urmeze același ritm. Acest sistem ar permite „progrese importante” pentru un număr redus de state, a explicat Juncker.

„Ideea că anumite state ar putea să meargă înainte în anumite domenii şi că anumite state se pot alătura acestora la un moment dat nu poate fi lăsată la o parte, în acest moment. Obiectivul nostru este să mergem înainte, împreună, toţi cei 27. Cei care doresc să se integreze mai mult trebuie să li se dea această posibilitate. Pentru că rolul pionierilor va deveni, astfel, tot mai important”, a afirmat Jean-Claude Juncker.

Această cooperare aprofundată s-ar putea aplica în domenii precum: schimbul de informaţii pentru combaterea terorismului, crearea unui sistem european de azil şi comasarea capacităţilor de apărare. Acest scenariu ar duce însă la o Europă şi mai greu de înţeles decât este în prezent, a punctat şeful Comisiei Europene.

Ideea a provocat deja îngrijorarea unora dintre țările mai sărace din est, care se tem că vecinii mai bogați s-ar putea folosi de Brexit ca să le reducă subvențiile europene.

Scenariul 4: UE să decidă într-un număr redus de domenii

„UE cu 27 de state membre ar putea să decidă împreună într-un număr mai redus de domenii – în domeniile unde măsurile comunitare ar aduce plus-valoare. Acest lucru ar însemna că am respecta principiul ‘mai puţin este mai mult’„, a explicat preşedintele CE. Astfel de domenii, în care cetăţenii au aşteptări mari din partea UE, sunt politica de securitate şi scandalul motoarelor diesel.

Scenariul 5: O Europă federalizată

Acest ultim scenariu presupune o diminuare a suveranității și competențelor statelor naționale în favoarea instituțiilor comunitare și a deciziilor luate la nivelul UE.

„Statele membre ar putea decide să partajeze mai multe resurse, mai multe competenţe şi acest lucru ar însemna apăsarea pedalei de acceleraţie pentru a merge într-adevăr înspre viitor”, a spus Juncker. „Când vine vorba despre protecţia mediului înconjurător, de exemplu, Europa trebuie să aibă un rol de lider. Dezvoltarea durabilă, apărarea – şi aici trebuie să aducem mai multe contribuţii proprii, europene”, a adăugat liderul european.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferă astfel liderilor celor 27 de state care vor rămâne în UE cinci opțiuni, pe care să le ia apoi în calcul la summitul de la Roma din 25 martie, când se vor sărbători 60 de ani de la fondarea blocului comunitar. O serie de dezbateri vor fi organizate în perioada următoare, iar Comisia Europeană va reveni cu o serie de documente concrete şi propuneri precise, a mai anunţat Juncker.

Carta Albă privind viitorul Europei poate fi consultată în secţiunea „Document”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite