Carne de porc românească mai scumpă și importuri mai mari. Unele măcelării o vând chiar și cu peste 20 de lei kilogramul

Carnea de porc românească va fi mai scumpă de Sărbători. Deși suntem abia la jumătatea lunii noiembrie, unii comercianți au crescut, deja, prețurile chiar și cu 2 lei pe kilogram, pe motiv că au cheltuieli mai mari cu utilitățile și cu achiziția mărfii. Fermele românești au efectivele tot mai reduse din cauza pestei porcine africane și mai asigură doar o mică parte din necesarul de consum.

16 Noiembrie 2021, 17:48 (actualizat 16 Noiembrie 2021, 19:52) Știrile TVR |

Măcelariile din București vând unele preparate din carne de porc românească chiar și cu peste 20 de lei kilogramul.

Unii comercianți au crescut deja prețurile cu 10% față de perioada similară a anului trecut.

Alții, care nu au scumpit carnea, încă mai fac calcule și vor lua o decizie în decembrie.

Și în țară, prețul cărnii de porc e în ușoară creștere față de perioada similară a anului trecut, arată datele oficiale. Comercianții reclamă cheltuieli mai mari cu utilitățile, dar și cu achiziția cărnii din abatoare. Cei care au propriile ferme au costuri în plus cu hrana animalelor.

IOAN LADOȘI, președinte, Asociația Crescătorilor de Porci din România: Prețul care se oferă de către micul crescător este chiar de 15-16 lei pe kilogram în viu, în contextul în care noi, la ora actuală, de la poarta fermei îl vindem cu 5,5 - 5,6 lei kilogramul în viu.

Fermierii au pierderi mari mai ales din cauza pestei porcine africane. Numai anul acesta, numărul animalelor care au murit din cauza bolii s-a dublat față de 2020. De la aproximativ 200.000, la peste 400.000.

Cu efectivele reduse de pesta porcină africană, producătorii români mai reușesc să asigure doar o mică parte din necesarul de consum. Aproximativ 70% din carnea de porc pe care o consumăm vine din import din țări precum Germania, Spania și Danemarca.

Pentru moment, carnea de porc din import e mai ieftină decât cea românească.

Fermierii nu exclud ca importurile să crească și mai mult odată cu cererea tot mai mare de carne de porc din perioada Sărbătorilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ECONOMIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 32°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 25°C 27°C
CONSTANTA 24°C 27°C
CRAIOVA 28°C 33°C
BRASOV 24°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI