Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
VIDEO TELEJURNAL

Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic, trimisă în Germania de la o fermă din România

După cal, macrou şi pui, a venit rândul curcanului. Un nou scandal alimentar tulbură apele în Europa: carne de curcan cu reziduuri de antibiotic, trimisă în Germania de la o fermă din România.  Germania a trimis o notificare în acest sens prin Sistemul Rapid de Alertă.

13 Martie 2013, 11:53 (actualizat 13 Martie 2013, 23:09) |
Curcan cu antibiotic, la export
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
Curcan cu antibiotic, la export
ACTUALIZARE 18.29: Tot ce există carne de pasăre pe piaţă este trecută prin filtrul sanitar veterinar, a declarat astăzi Vladimir Mănăstireanu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare.

"Ancheta a fost declanşată, colegii noştri sunt în acest moment în teritoriu, fac trasabilitatea întregului lot (n.r., stabilirea istoricului unui produs). Nu este admisă prezenţa antibioticelor în carnea de pasăre", a spus Mănăstireanu.

La nivel european, există o limită maxim admisă de reziduuri care pot fi prezente în carne.

"Să spunem că ai administrat antibiotic astăzi şi produsul spune: durata de aşteptare pentru carne - 7 zile, trebuie să aştepţi 7 zile şi, după 7 zile, să sacrifici pasărea. Şi atunci normal ar fi să nu se mai găsească. Dar există variaţii individuale care pot să dea limite diferite de la o pasăre la alta", a declarat Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Pieptul de curcan nu este din România, spun răspicat reprezentanţii crescătorilor de păsări:

"Cu şapte luni în urma, s-au exportat 20 de tone de carne de piept de curcan în Germania, la un procesator. Procesatorul ăla procesează carne de curcan de la mai mulţi furnizori, nu numai din România. Trasabilitatea nu mai poate fi stabilită după şapte luni de zile", susţine Ilie Ivan, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări.

Consumul cărnii în care se mai află antibiotice poate pune în pericol sănătatea oamenilor, avertizează medicii:

"În momentul în care aceşti microbi mai rezistenţi ne vor determina o infecţie, ea va fi una cu un germene care şi-a căpătat deja rezistenţa la acele antibiotice pe care le-am înghiţit. Va fi mai greu de tratat", explică Gabriel Adrian Popescu, conf. dr. Institutul Matei Balş.

În Germania a fost depistat piept de curcan cu reziduuri de medicamente de tip veterinar care ar proveni din România. Produsele au fost retrase imediat de la vânzare. Autorităţile de la noi au confirmat că pe piaţa din Germania a ajuns piept de curcan cu reziduuri de antibiotice din România.

VIDEO
Curcan din România cu antibiotic
Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns în Germania de la o fermă din România, fiind trimisă o notificare în acest sens prin Sistemul Rapid de Alertă, a declarat, miercuri, vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, citat de Mediafax.

Sistemul Rapid de Alertă se activează la nivelul întregii Uniuni Europene, în momentul în care o ţară membră anunţă la Comisia Europeană orice suspiciune asupra unui produs, comercializat în ţara respectivă. Comisia transmite către ţările membre această alertă, monitorizând totodată unde mai sunt produse din aceeaşi sursă.

Acestea sunt retrase de la vânzare, în statele care le comercializează - şi începe efectuarea de analize.

În cazul cărnii de curcan din România, aceasta a mai fost exportată şi în Austria şi Marea Britanie.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a spus că, potrivit datelor transmise din Germania prin Sistemul Rapid de Alertă, este vorba despre o fermă din România care ar fi trimis piept de curcan cu reziduuri de antibiotic.

Mănăstireanu a precizat că, după primirea alertei, inspectorii sanitar-veterinari s-au dus la unitatea incriminată pentru a face ancheta privind carnea de curcan care a plecat la export intracomunitar.

Vicepreşedintele ANSVSA a mai spus că după finalizarea anchetei se poate spune unde a ajuns carnea de curcan despre care există suspiciuni că ar avea reziduuri de antibiotic.

El a precizat că în momentul în care suspiciunea este transmisă prin Sistemul Rapid de Alertă, întreaga cantitate de carne suspectată este retrasă de la vânzare.

Mănăstireanu a mai spus că inspectorii sanitar-veterinari vor preleva probe care vor fi trimise la laborator, iar în patru-şapte zile s-ar putea anunţa rezultatele testelor şi verificărilor făcute.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 2°C
IASI 1°C -5°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 23 Ianuarie 2019, 02:02
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 22-01-2019
Deschidere: 7159.24
Maxim: 7195.43
Mimim: 7108.42
Variatie: 0.48%
TLV
1.79
0.44%
BRD
10.70
0.74%
FP
0.82
0.61%
SNG
28.35
0%
SNP
0.31
1.61%
TGN
321.50
2.92%
SNN
7.72
0%
EL
9.89
4.69%
SIF5
2.06
0.24%
SIF2
1.18
1.5%
ARHIVĂ ȘTIRI