Carnavalul de la Rio. O școală de samba are ca temă, în acest an, noul sclavagism

Carnavalul de la Rio este prilej de sărbătoare şi extravaganţă - dar în fiecare an, în uriaşa paradă îşi fac loc şi probleme ale societăţii. Una dintre şcolile de samba va avea ca temă, anul acesta, sclavia. Care, deşi a fost abolită în Brazilia la sfârşitul secolului al 19-lea, artiştii spun că este în continuare prezentă, deghizată în alte forme.

01 Februarie 2018, 22:25 (actualizat 01 Februarie 2018, 23:07) |
Carnavalul de la Rio

Pe străzile carteirului Sao Cristovao, şcoala de samba Paraiso do Tuiuti a început deja repetiţiile - mai e o săptămână până la carnaval.

În această zonă a metropolei Rio locuiau odată membri ai familiei regale portugheze, fosta putere colonială. Multe s-au schimbat de atunci - Brazilia este independentă, sclavia e de domeniul trecutului. Dar în această ţară sud-americană cei mai mulţi politicieni şi afacerişti sunt albi, în timp ce peste jumătate din populaţie este de culoare.

JACK VASCONCELOS, regizorul artistic al şcolii de samba Paraiso do Tuiuti: "Am luat tema sclaviei din nevoia oamenilor de a vorbi despre ea, de a protesta. Abolirea sclaviei a fost în 1888, dar azi, în 2018, încă suportăm consecinţele unei aboliri prost planificate, pentru că acea lege nu a adus un plan de incluziune socială a celor folosiţi ca sclavi".

Sunt notorii favelele din Brazilia, unde poliţiştii intră echipaţi ca de război, unde sunt fiefuri ale traficanţilor de droguri şi unde mulţi oameni trăiesc în mizerie.

JUREMA WERNECK, director executiv, Amnesty International Brazilia: "Da, forme de sclavie persistă. Brazilia are încă multe de făcut ca stat, are datoria să dea soluţii, toată lumea trebuie să se mobilizeze să îşi ceară drepturile. E bine să se facă asta în carnaval, e un bun prilej".

Carnavalul de la Rio începe pe 9 februarie - şi tot atunci au loc şi primele defilări pe sambadrom. Pregătirile sunt în toi - se croiesc costume, se construiesc carele alegorice. Şi pentru şcoala Paraiso do Tuiuti, şi pentru publicul brazilian, parada nu este doar o distracţie - ci modul în care, cu ocazia ultimei sărbători înainte de postul catolic al Paştelui, se transmit importante mesaje sociale.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI