”Carnagiu” în fermele de pui din Marea Britanie – Milioane de păsări au murit din cauza caniculei ce a adus temperaturi record

”Carnagiu” în fermele de pui din Marea Britanie
”Carnagiu” în fermele de pui din Marea Britanie
3 august 2022, 16:44

Păsările – închise în halele fermelor industriale – au avut de suferit temperaturi de până la 45 de grade Celsius și au murit încet din cauza epuizării termice, spun martorii.

Astfel, milioane de pui de fermă au murit în timpul recentului val de căldură din toată țara, potrivit avertizorilor.

Martorii au susținut că păsările gâfâiau și își fluturau aripile în căldură, care era chiar mai mare decât de obicei, din cauza cantității mari de excremente de păsări ca urmare a diareei, un avertisment privind suferința termică la pui.

Carnagiu în hale

Insideri anonimi au spus ca sunt îngroziți de carnagiul pe care l-au văzut, de numărul imens si mirosul cadavrelor de gaini, din halele de creștere.

Unul dintre ei a spus: „De multe ori constat că încep brusc să plâng și să tremur”, conform The Independent.

Alți lucrători din fermele respective susțin că păsările au fost „lăsate să moară în căldură” și „șterse” ca și costuri, în loc să se investească în măsuri de prevenire, cum ar fi o mai bună ventilație în halele industriale.

Într-o declarație scrisă, Richard Griffiths, directorul executiv al British Poultry Council (BPC), a declarat:

”Din păcate, temperaturile extreme au dus la o mortalitate foarte mare, în unele efective de păsări. Industria a lucrat îndeaproape cu Defra (Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale) și alte agenții guvernamentale, pentru a sprijini fermierii în această perioadă devastatoare și pentru a stabili cum fermele pot fi curățate rapid și păsările pot fi eliminate în siguranță. Există măsuri de atenuare pentru a menține sănătatea și bunăstarea păsărilor. Ca și în cazul altor industrii, îndemnăm toți crescătorii de păsări să avanseze aceste măsuri pentru a face față condițiilor meteorologice extraordinare pe termen lung”.

Amploarea deceselor a determinat o anchetă a Agenției pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor și a guvernului local.

Un purtător de cuvânt al Defra a declarat că este „profund îngrijorat” de evenimentele recente: ”Este vital ca sănătatea și bunăstarea animalelor să fie protejate”, a adăugat el.

Organizațiile pentru drepturile animalelor au spus că sunt la curent cu incidentul și că ultimele cazuri nu au fost nemaiauzite.

Abigail Penny, directorul executiv al organizației pentru egalitatea animalelor, a declarat: „În timp ce restul Regatului Unit s-a oprit, evitând transportul public și soarele arzător, industria cărnii nu a reușit să acționeze. Această abordare de „afaceri ca de obicei”, într-o situație de urgență națională, a făcut ca sute de mii de găini să ”se coacă” literalmente până la moarte”.

Un purtător de cuvânt al RSPCA a spus că oricine nu satisface nevoile animalelor în timp ce sunt în grija lor ar putea fi acționat penal în instanță.

Căldura extremă a pus o presiune intensă asupra animalelor din Marea Britanie

James Mottershead, președintele Consiliului pentru păsări de curte și Uniunea Națională a Fermierilor, a spus:

”Deși avem sisteme în fermă pentru a regla temperatura din interiorul adăposturilor de păsări, vremea extremă recentă le-a copleșit pe unele. Este cu adevărat devastator să asistăm la orice mortalitate a păsărilor, iar fermierii continuă să facă tot ce le stă în putință pentru a-și îngriji păsările în timpul acestor temperaturi extreme și fără precedent.”

Incidentul nu este primul de acest gen, rapoarte similare despre sute de mii de păsări moarte au apărut și în timpul unui val de căldură din 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite