Cârnați pecinari, șnițele în aluat de scovergi, morândău. Ignatul, festival de tradiții românești
În gospodăria familiei Cernescu din comuna Cornereva, Caraș Severin, treaba a început din zorii zilei, așa cum cere tradiția de Ignat.
Trei porci au fost sacrificați, din care se vor face jumări, șuncă și cârnații pecinari, o specialitate a zonei.
În bucătărie, gospodinele pregătesc sarmale cu carne proaspătă, șnițele în aluat de scovergi și morândău, o mâncare tradițională la tăiatul porcului.
În comuna nemțeană Girov, gospodarii au renunțat la paiele tradiționale și pregătesc șoriciul cu un arzător pe gaz, metodă mai rapidă decât cea a bunicilor.
În Moldova, tradiția spune că, de Ignat, femeile pregătesc „scutecele Domnului”: foi foarte fine, uscate, unse cu miere şi presărate cu nucă măcinată sau cânepă, care se mănâncă în Ajunul Crăciunului.