Carmen Dan şi colonelul Cătălin Paraschiv au fost audiați în Comisia Parlamentară pentru Drepturile Omului, în scandalul mitingului din 10 august

18 septembrie 2018, 10:11

Parlamentarii din Comisia pentru apărarea drepturilor omului i-au primit pe Carmen Dan și pe Cătălin Paraschiv cu o avalanșă de întrebări despre intervenția forțelor de ordine. Ministrul de Interne a spus că, la protestul din 10 august, mai puţin de jumătate din jandarmi au fost aduși din teritoriu.

Carmen Dan, ministrul de Interne: „Ministrul de Interne nu a avut absolut nicio implicare în ceea ce a însemnat decizia coordonării acestei acțiuni. La nivelul Jandarmeriei Române s-a declanșat o anchetă internă pentru verificarea eventualelor abateri de la conduita militară. Această anchetă, în conformitate cu prevederile legale, s-a suspendat imediat ce Parchetul a început instrumentarea acestui dosar”.

Pe masă procurorilor de la Parchetul General s-au adunat deja peste 700 de plângeri de la persoane care reclamă intervenția forțelor de ordine și spun au fost răniți în seara zilei de 10 august. De cealaltă parte, 169 de jandarmi acuză că au fost agresați în timpul manifestației. Pus în faţa imaginilor care au rulat pe un ecran, Cătălin Paraschiv şi-a pierdut cumpătul.

Cătălin Paraschiv, comandantul Brigăzii speciale a Jandarmeriei: „Îmi asum toate faptele subordonaților mei, dar de aici și până la a mi se pune în cârcă un colaj de imagini care rulează de o lună și ceva de zile, care nu mă implică pe mine, nu vă supărați, dar nu am ce răspuns să dau. (…) Eu vă pot spune sincer: cel care a dat bastoanele nu este omul meu. (…) Am văzut unde am fost mai slab, ce e de îmbunătățit, ce anumite tehnici trebuiesc făcute”.

La audiere au participat și protestatari răniți în 10 august.

Vlad Gheorghe, rănit în timpul protestului din 10 august: „Am fost absolut indignat când domnul de la Jandarmerie care alerga oameni pe străzi să îi pedepsească a spus că imaginile alea nu ar mai trebui date pentru că, vezi Doamne, ar încălca o decizie a CCR. Doamna Dan s-a prefăcut că nimic nu s-ar fi întâmplat”.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, prezent şi el la şedinţa Comisiei, a spus că s-a autosesizat în acest caz şI va întocmi un raport cu privire la legislaţia din domeniu. Jandarmeria a sesizat DIICOT după protestul din 10 august pentru infracțiuni împotriva ordinii constituționale.

 

ACTUALIZARE Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat marţi că va face o comparaţie între legislaţia din România şi cea din alte ţări în materia drepturilor omului, după care va face un raport cu eventuale modificări care se impun, iar aceste propuneri le va înainta Parlamentului şi Guvernului.

Ne sesizăm din oficiu, din acest moment vom demara examinarea întregii legislaţii cu cele două laturi esenţiale, pornind de la drepturile omului şi evident şi de la condiţiile în care organele care trebuie să asigure ordinea şi liniştea publică trebuie să intervină. O vom compara cu tot ceea ce există la nivelul reglementărilor europene în materie cu dreptul comparat, chiar şi din alte ţări din afara Uniunii Europene, cu jurisprudenţa CEDO în materie, cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Vom face un raport complet şi vă vom face în final şi unele propuneri din partea noastră, adresate atât Parlamentului, cât şi Guvernului„, a declarat Ciorbea la Comisia pentru drepturile omului de la Camera Deputaţilor.

El a adăugat că, potrivit legislaţiei în vigoare, din momentul în care s-a sesizat din oficiu Parchetul Militar cu privire la protestul din 10 august, Avocatul Poporului nu a mai avut niciun fel de competenţă, nici măcar de a soluţiona cele 29 de sesizări care i-au fost adresate ulterior.

Nu am avut competenţa nici să ne autosesizăm, nici să facem vreo anchetă proprie în limitele posibilităţilor noastre, nici să solicităm relaţii de la alte autorităţi, absolut nimic, pentru că acestea sunt dispoziţiile legale„, a menţionat Ciorbea.

–––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE Brigada Specială, până la ora actuală, și-a făcut un debriefing al tuturor activităților. Am văzut unde am fost mai slabi, ce e de îmbunătățit, ce anumite tehnici trebuiesc făcute. Acest material a fost înaintat către conducerea Jandarmeriei, a declarat colonelul Paraschiv.

Ministrul de Interne nu a a vut absolut nicio implicare în decizia coordonării acestei acțiuni. La nivelul Jandarmeriei s-a declanșat o anchetă internă pentru verificarea eventualelor abateri de la conduit militară. Această verificare internă, în conformitate cu prevederile legale s-a suspendat imediat ce Parchetul a început instrumentarea acestui dosar” – ministrul de Interne, Carmen Dan.

–––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Audierea celor doi are legătură cu violenţele petrecute în Piaţa Victoriei, la mitingului de protest al diasporei din data de 10 august. Carmen Dan a spus că ancheta internă de la Jandarmerie a fost suspendată odată cu deschiderea dosarului la Parchetul General. Totodată, la comisie au fost chemați și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, și Adrian Bulgaru, directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului.

–––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Ministrul de Interne, Carmen Dan, a sosit marţi la Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor.
Potrivit ordinii de zi a şedinţei comisiei, întâlnirea a fost programată „în vederea lămuririi unor aspecte legate de posibile încălcări ale drepturilor omului la manifestările de protest din data de 10 august 2018”.

––––––––––––––––––

Audierea celor doi are legătură cu violenţele petrecute în Piaţa Victoriei, la mitingului de protest al diasporei din data de 10 august.

Colonelul Paraschiv este cel care a condus Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei la acel protest.

La audieri va participa şi Avocatul Poporului.

Parlamentarii vor să stabilească dacă la protest au fost respectate drepturile și libertățile cetățenești.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite