Carmen Dan despre ancheta Parchetului în care sunt puşi sub acuzare şefii Jandarmeriei: “O acţiune de intimidare”

24 septembrie 2018, 11:19

Ministrul de Interne nu consideră că intervenţia jandarmilor la mitingul diasporei a fost un abuz de forţă. În plus, şefii jandarmilor care sunt urmăriţi penal în legătură cu violenţele din 10 august nu vor fi schimbaţi din funcţii.

Dosarul instrumentat de procurori ar fi o comandă politică, sugerează ministrul de Interne.

Și președintele PSD le-a transmis Jandarmilor că partidul îi susţine.

“Nu văd în această acţiune decât o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, Jandarmeria Română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice. Nu cu mult timp în urmă, procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, urmarea a faptul că acestea sunt secretizate. Cred nu ar mai fi făcut această declaraţie dacă făcea efortul minim să deschidă legea 182 din 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, în care se vorbeşte foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau de stat în condiţiile garantării, validării sau numirii şi depunerii jurământului”, a precizat Carmen Dan

Ministrul de Interne a declarat că măsuri instituţionale împotriva şefilor Jandarmeriei se pot lua doar când aceştia sunt trimişi în judecată.

„În ceea ce priveşte punerile sub acuzare, sunt prevederi legale de care conducerea ministerului va ţine cont şi vă reamintesc că statutul cadrelor militare spune foarte clar când sunt puşi militarii puşi la dispoziţie şi anume atunci când împotriva lor se dispune măsura trimiterii în judecată. În ceea ce-l priveşte pe secretarul de stat, avem şi acolo o prevedere foarte clară în statutul poliţistului care spune că poliţistul este pus la dispoziţie atunci când împotriva lui s-a dispus măsura începerii măsurii mişcării acţiunii penale aşa că vom vedea ce se întâmplă în continuare. Şefii Jandarmeriei, secretarul de stat au aflat despre aceste situaţii din presă. Nu este normal. Se ştia cu câteva zile înainte ce urmează să se întâmple. Eu văd asta ca pe un ordin pe unitate care a fost pus în aplicare mai clar şi mai concis. Plecând de la dictonul justiţia este oarbă, eu cred că acum este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată. Nu este o problemă cu funcţionarea Jandarmeriei”, a spus ministrul.

Pe data de 11 august, președintele Klaus Iohannis anunța că a cerut Procurorului General Augustin Lazăr demararea de urgență a cercetărilor în vederea stabilirii situației de fapt și elucidării modului concret în care s-a produs intervenția Jandarmeriei.

Augustin Lazăr vine cu precizări după criticile Ministrului de Interne:

„Procurorii Secției parchetelor militare efectuează o anchetă imparțială, efectivă și independentă de orice ingerințe externe. Totodată, procurorul general al PÎCCJ dorește să transmită un mesaj de încredere în profesionalismul și imparțialitatea procurorilor de caz, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor și soluționarea dosarelor într-un termen rezonabil, cu respectarea principiilor legalității, prezumției de nevinovăție și aflării adevărului.”

Și CSM a condamnat afirmațiile lui Carmen Dan care ar decredibiliza activitatea procurorilor Ministerului Public.

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi vede în declarațiile ministrului de Interne o presiune pusă pe procurorul general, evaluat în prezent de cei de la ministerul Justiției.

Pe 25 septembrie se împlinesc cele 30 de zile anunţate de ministrul Justiţiei pentru evaluarea activității procurorului general al României.

Parchetul General a anunțat, vineri, că șeful Jandarmeriei Române, Ionuț Cătălin Sindile, prim-adjunctul instituției, Sebastian Cucoș, dar și șeful Jandarmeriei Capitalei și coordonatorul intervenției forțelor de ordine în Piața Victoriei pe 10 august, Laurențiu Cazan, sunt urmăriți penal în dosarul violențelor de la miting. Procurorii au mai transmis că ordinul de evacuare a Pieței Victoria a fost dat cu încălcarea legii, ora 23:11 fiind consemnată în mod nereal, și că un secretar de stat din Ministerul de Interne a exercitat presiuni asupra prefectului Capitalei pentru semnarea ordinului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă