Carmen Dan, audiată în Comisia de anchetă a fraudelor electorale, după neregulile la votul din 26 mai 2019

Ministrul de Interne vrea eliminarea Serviciului de Telecomunicații Speciale din procesul electoral. Carmen Dan a făcut propunerea după audierile din comisia care anchetează alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție din 26 mai. Ministrul a declarat în fața parlamentarilor că softul folosit pentru monitorizarea procesului de vot a semnalat peste 9.000 de posibile nereguli.

09 Iulie 2019, 11:00 (actualizat 09 Iulie 2019, 20:29) Știrile TVR |
Fără STS în procesul de vot
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministrul de Interne a deschis lista celor audiați în comisia parlamentară ce anchetează scrutinul din 26 mai.

Carmen Dan a declarat că este necesară îmbunătăţirea legislaţiei electorale, în sensul eliminării pazei armate de la secţiile de vot.

Ministrul crede că softul gestionat acum de STS ar trebui transferat unei autorităţi independente.

Șeful Autorității Electorale Permanente spune însă că instituția pe care o reprezintă nu a primit informații că sistemul ar avea probleme.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, nu a participat la audieri. A venit, în schimb, secretarul general al ministerului, care le-a spus parlamentarilor din comisie că misiunile diplomatice au raportat multe incidente la alegerile din mai.

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea presupuselor fraude la alegerile din 26 mai a fost înființată la propunerea liderilor PSD-ALDE.

După ce îi va audia pe toți cei implicați în organiarea scrutinului, va face un raport ce va fi supus votului în plenul Parlamentului.

_______________________

ACTUALIZARE Audierile continuă cu reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe. Ministrul Carmen Dan a pasat responsabilitatea organizării alegerilor și regerendumului Serviciului de Telecomunicații Speciale. În opinia sa, acest serviciu nu a pregătit cum trebuie operatorii de tablete care trebuiau să înregistreze alegătorii înainte de demararea procedurii de vot. Carmen Dan spune că s-au înregistrat disfuncționalități în timpul procedurii de vot astfel încât timpul mediu de înregistrare a documentului de identitate pentru alegerile parlamentare ar fi fost dublu față de timpul mediu pentru referendum.

ACTUALIZARE “Nu Ministerul Afacerilor Interne stabileşte numărul secţiilor de votare din ţară. Acesta este atributul autorităţilor locale cu avizul Autorităţii Electorale Permanente. Ministerul Afacerilor Interne nu stabileşte numărul de buletine de vot, numărul de ştampile sau cabine de vot, acest atribut îi aparţine Autorităţii Electorale Permanente. Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuţii în interiorul secţiilor de votare, aici responsabilitatea îi revine preşedintelui Secţiei de votare, care răspunde de derularea tuturor activităţilor în secţile de votare şi Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuţii în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului de monitorizare a prezenţie la vot, nu are atribuţii în ceea ce priveşte utilizarea tabletelor, nu are atribuţii în ceea ce priveşte instruirea operatorilor acestor tablete, acest sistem aparţine în integralitate Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi instruirea acestor operatori este tot în sarcina STS”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne este audiat, la ora transmiterii ştirii, în Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai.

Marţi a fost chemat la audieri şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Obiectivele anunţate de Comisia parlamentară sunt: verificarea veridicităţii informaţiilor vehiculate în contextul public cu privire la neregulile referitoare la funcţionarea SIMPV - Sistemul Informatic de Monitroizare a Prezenţei la Vot; numărul cetăţenilor români cu drept de vot; eventualele neconcordonaţe între procesele-verbale cu rezultatele încheiate la nivelul secţiilor de votare şi la nivelul BEJ-urilor; eventualele neconcordanţe între numărul de participanţi la vot şi numărul buletinelor de vot întrebuinţate; verificarea informaţiilor referitoare la o eventuală utilizare excesivă a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor; solicitarea de la autorităţile competente a unor informaţii referitoare la numărul şi natura unor anumitor fapte de natură penală sesizate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral; identificarea unor soluţii legislative, administrative sau tehnice de natură să îmbunătăţească desfăşurarea procesului electoral.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI