Carmen Dan: Jandarmeria a depus „o sesizare”, „un înscris care semnalează anumite aspecte, numiţi-l sesizare, numiţi-l proces-verbal, este un înscris care a fost înregistrat la DIICOT”

13 septembrie 2018, 13:52

„Jandarmeria a depus într-adevăr o sesizare în care a expus o serie de date şi fapte rezultate în urma analizelor care s-au făcut la nivelul Jandarmeriei Române şi cred că sunt îndreptăţiţi să facă lucrul acesta, pentru că ei sunt până la urmă cei care au avut un rol important şi determinant în gestionarea evenimentelor de la 10 august”, a spus Carmen Dan, după ceremonia de celebrare a Zilei Pompierilor.

Ministrul este de părere că fiecare are dreptul să depună o sesizare sau plângere către parchetul competent, dacă sunt motive întemeiate.

„Este mai degrabă un proces-verbal, aşa cum aveau de altfel datoria să facă, depus către organul competent de Parchet. De aici încolo cred că mult mai mult poate să comunice chiar Parchetul sesizat. Au depus un înscris care semnalează anumite aspecte, numiţi-l sesizare, numiţi-l proces-verbal, este un înscris care a fost înregistrat la DIICOT”, a mai spus Carmen Dan.

Jandarmeria Română a sesizat DIICOT în legătură cu infracţiuni împotriva ordinii constituţionale la protestul din 10 august

Oficialii instituţiei acuză o tentativă de lovitură de stat, lucru susţinut de social democraţi, dar negat de liderii protestatarilor. Opoziția, în schimb, crede că este o manevră de a muta dosarul de la Parchetul Militar la DIICOT.

Biroul de presă al DIICOT a transmis miercuri că Jandarmeria este cea care a depus o sesizare pe art. 397, alin. 2 Cod penal, în legătură cu evenimentele din 10 august.

Art. 397 – Acţiuni împotriva ordinii constituţionale – stipulează la alin. (2): „Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Marţi, ministrul Carmen Dan a anunţat că a depus la DIICOT “o acţiune” prin care expune evenimentele petrecute la protestul din seara de 10 august şi a cerut Parchetului să facă toate verificările necesare în acest caz.

Carmen Dan a spus că nu are informaţii că protestul ar fi fost finanţat din străinătate, însă a văzut filmele prezentate în mass-media.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite