În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, joi și vineri se desfășoară la București reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor interne și de Justiție. O temă prioritară este spațiul Schengen. "A existat o tatonare a statelor membre în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen, în paralel cu implementarea mecanismelor care oferă un plus de securitate", a confirmat ministrul de Interne, Carmen Dan. Ea a arătat că va avea întâlniri bilaterale cu omologii din statele care se opun procesului de extindere. Un mesaj încurajator a venit și din partea comisarului european pentru Migrație și afaceri interne, Dimitris Avramopoulos.
StirileTVR.ro vă oferă reperele reuniunii și principalele puncte din declarațiile susținute de oficiali.
ACTUALIZARE 18.11 Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migrație, afaceri interne și cetățenie, a subliniat importanța întâlnirii de astăzi.
"Președinția României intervine într-un moment de importanță vitală - la doar câteva luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European. (...) Este foarte important să le arătăm cetățenilor noștri că putem să ne ocupăm de provocările comune împreună și, mai ales, că problemele cetățenilor, cele care îi preocupă pe europeni, sunt luate în serios. Nu e vorba de a face ceva pentru alegerile europene ca atare, nu, e vorba de a acționa în teren în favoarea cetățenilor nnoștri. Trebuie să asigurăm ultimele piese lipsă pentru a garanta solidaritate în privința migrației între statele membre ale Uniunii pentru a proteja, pentru apăra mai bine și a gestiona mai bine frontierele noastre externe și pentru a rezolva problemele legate de securitate.
Știu că mulți dintre dvs. vor să afle cam care e situația legată de debarcări și de dispozițiile temporare. Astăzi, în Consiliul de miniștri, am fost foarte sincer și direct cu miniștrii de Interne și le-am spus că a venit momentul să încetăm cu jocurile și să nu ne jucăm cu viețile omenești. În mod evident, acest lucru nu e în interesul nimănui. Dispozițiile temporare nu urmăresc să creeze factori de încurajare a migrației, ci încearcă, de fapt, să nu ajungem la măsurile de ultimă instanță, cum ar fi debarcările. Apoi relocarea migranților între statele membre se va desfășura săptămânal, dar acest lucru poate funcționa numai dacă sunt suficiente state membre care să participe la mecanism. Și fac apel către toate statele membre să accepte".
"Cât privește spațiul Schengen, de liberă circulație, singura cale înainte este limpede - dacă ne apărăm mai bine frontierele externe, vom putea ca pe termen lung să conservăm spațiul Schengen fără frontiere interne. De aceea, va trebui să consolidăm în continuare paza de coastă și paza de frontieră europeană, pentru a ajuta statele mebre cât mai eficient în teren. Consiliul și Parlamentul European au progresat săptămânal pe marginea acestui dosar și sper să ajungem la un acord cât mai curând. Cetățenii noștri văd spațiul Schengen ca pe una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, de aceea este de datoria noastră să conservăm această realizare. Nu mai putem să menținem la nesfârșit controalele la frontierele interne. Suntem gata să discutăm soluții noi și să depășim orice fel de tensiuni existente. E vorba de cooperare în spiritul încrederii reciproce, în interesul cetățenilor europeni și a proiectului european.
Sistemul Schengen trebuie să se adapteze, dar nu în detrimentul esenței sale. E vorba de absența controalelor la frontierele interne și de libera circulație. Am spus-o de multe ori înainte - un spațiu Schengen sigur este unul care favorizează incluziunea. Încurajez statele membre să facă pași înainte pentru ca și România, și Bulgaria, să se alăture acestui spațiu Schengen - și Croația, de asemenea, când va îndeplini condițiile".
ACTUALIZARE 18.05 Declarații Carmen Dan - puncte principale:
"Sunt multe dosare dificile impuse de realitățile cotidiene cu care Uniunea se confruntă și pe care noi ni le-am asumat. Ni le-am asumat pentru că dorim ca Președinția României la Consiliul Uniunii Europene să însemne un moment de dezvoltare a capacităților europene în domenii esențiale. Și pentru că vorbeam de acest angajament, vreau să remarc și eu obținerea acordului politic pe dosarul privind interoperabilitatea sistemelor de informații la nivelul UE, în urma trialogului de marți. Este un prim pas înainte pe componenta de Afaceri interne, într-un dosar foarte important pentru ceea ce înseamnă siguranța și securitatea spațiului european și o prioritate pentru Președinția noastră. Felicit cu această ocazie echipa noastră de la Bruxelles, Comisia Europeană și Parlamentul European pentru această reușită.
Astăzi am discutat despre măsurile pe termen scurt și mediu pentru gestionarea fenomenului migrației și suntem convinși că soluția stă în solidaritatea statelor membre și în tratarea problemelor acolo unde sunt ele generate, nu doar acolo unde își fac simțite efectele. Iar această solidaritate trebuie transpusă cât mai rapid într-un mecanism cu putere legislativă.
Pentru că suntem deja în fața unor alegeri europarlamentare, Președinția trebuie să fie atentă, aș spune mai mult ca oricând, la așteptările și îngrijorările cetățenilor europeni. Iar migrația reprezintă principala îngrijorare pentru cetățenii UE, potrivit celui mai mai recent Eurobarometru.
În materie de cooperare polițienească, abordarea Președinției României este aceea că trebuie să dezvoltăm în principal capabilitățile digitale ale instituțiilor de aplicare a egii. Datele digitale reprezintă o componentă majoră a oricărei investigații penale, indiferent de complexitatea sa.Utilizarea optimă a datelor digitale și a evoluțiilor tehnologice ar fi mai eficientă dacă s-ar desfășura într-un mediu integrat la nivel european, disponibil tuturor autorităților de profil din UE și statele membre.
În privința spațiului Schengen, discuțiile au fost purtate în jurul măsurilor pe termen scurt și mediu, pe care statele membre le consideră a fi necesare pentru a restabili buna funcționare a acestei zone, funcționare afectată de crizele generate de terorism și migrație, prin care Uniunea a trecut în ultima perioadă. În context, a existat o tatonare a statelor membre în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen în paralel cu implementarea mecanismelor care oferă un plus de securitate. Mă bucur că pe acest subiect poziția Comisiei Europene este una constantă, în sensul susținerii aderării României și Bulgariei. Ca președinte în exercițiu al Consiliului JAI, dar mai ales ca ministru de Interne român, voi continua discuțiile la nivel bilateral cu miniștrii de Interne ai statelor care se opun acestui proces de extindere, având convingerea că acest efort va fi unul susținut și de colegii mei din guvern, și de către președintele României.
Referitor la subiectul combaterii terorismului, discuțiile au plecat de la raportul Comitetului special pentru terorism, înființat de Parlamentul European și care și-a desfășurat activitatea în perioada septembrie 2017 - noiembrie 2018. Raportul conține peste 200 de recomandări pentru Comisie, statele membre și pentru Consiliul Uniunii Europene. Este scopul nostru comun de a avea o Europă mai sigură, de a împiedica producerea unor acte de terorism și radicalizarea tinerilor vulnerabili în fața acestui flagel.
Sunt convinsă că împreună vom reuși".
ACTUALIZARE 09.30 Încep lucrările secțiunii Afaceri Interne. Discuțiile sunt prezidate de Carmen Dan.
În prima parte se discută despre amenințarea teroristă. Cooperarea polițienească este a doua temă pe ordinea de zi. Spațiul Schengen va fi subiectul unui prânz de lucru, iar politicile privind migrația și azilul constituie punctul principal al celei de-a treia sesiuni.
"Sunt fericită să avem alături de noi mulți miniștri de Afaceri interne din Uniunea Europeană, pe comisarul Avramopoulos", a declarat la sosire ministrul român de Interne, Carmen Dan.
"Este o zi foarte importantă pentru noi și îmi doresc tare mult ca reuniunea de astăzi să aducă un plus de claritate asupra unor soluții pe care dorim să le implementăm în perioada următoare", a adăugat ministrul.
Carmen Dan a subliniat că Președinția română a Consiliului Uniunii Europene lucrează deja la dosare importante, care privesc gestionarea migrației și securitatea frontierelor.
"Sunt doar câteva zile de când ne-am confruntat cu o a doua situație privind vasele cu migranți din Marea Mediterană și cred că este absolut necesar să accelerăm procesul de finalizare a procedurilor privind aranjamentele temporare. Aranjamentele temporare reprezintă o soluție de răspuns în astfel de situații punctuale de criză, soluții care se bazează pe solidaritate și voluntariat. România a exprimat în nenumărate rânduri convingerea că aceste două principii trebuie să caracterizeze răspunsul Uniunii Europene și tocmai de aceea am înțeles să contribuim la răspunsul comun al altor state", a precizat ministrul de Interne.
"Referitor la Schengen - am inclus pe agenda noastră această temă importantă, nu doar pentru că este o temă de interes pentru România și Bulgaria, ci și pentru că ea se referă și la alte aspecte importante, cum ar fi menținerea controalelor la frontierele interne pentru perioade lungi de timp. Este adevărat că în Europa au avut loc o serie de evenimente, și mă refer la numeroase atacuri teroriste care au pus în pericol siguranța cetățenilor din unele state membre, cred că tocmai de aceea trebuie să identificăm un echilibru între menținerea securității și siguranței acestor cetățeni din statele expuse riscului terorist și presiunii migratorii și valoarea fundamentală care este reprezentată de spațiul european de liberă circulație", a mai subliniat ministrul român al Afacerilor Interne.
La reuniunea de la Palatul Parlamentului participă, pe lângă miniștrii de Justiție și Afaceri interne din UE, Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migrație, afaceri interne și cetățenie, Julian King, comisarul european pentru securitate internă, Věra Jourová, comisarul european pentru Justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen, Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru combaterea terorismului, Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, Pavel Svoboda, președintele Comisiei JURI din Parlamentul European, Ladislav Hamran, președintele Eurojust, Catherine De Bolle, directorul executiv al Europol, Fabrice Leggeri, directorul Frontex, Michael O’Flaherty, directorul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), Tiina Astola, director general pentru justiție și consumatori în cadrul Comisiei Europene, Christine Roger, director general pentru justiție și afaceri interne în cadrul Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, precum și alți oficiali din cadrul unor agenții europene.
TVR produce, în calitate de partener media oficial, toate evenimentele pe parcursul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.