Carles Puigdemont a fost eliberat condiționat. Liderul catalan nu poate părăsi Belgia

Carles Puigdemont va compărea în fața tribunalului din Bruxelles pe data de 17 noiembrie. Liderul catalan și cei 4 colaboratori ai săi au fost eliberați în noaptea de duminică spre luni cu anumite condiții. Ei nu trebuie să părăsească Belgia, sunt obligați să pună la dispoziția autorităților o adresă la care pot fi găsiți și trebuie să se prezinte periodic la secția de poliție. Amănunte în corespondența lui Lucian Pîrvoiu.

06 Noiembrie 2017, 09:12 (actualizat 06 Noiembrie 2017, 22:11) |

ACTUALIZARE Din acest moment începe judecarea pe fond a procesului în urma căruia vom afla dacă Puigdemont va fi extrădat. Procedurile judiciare pot dura până la 3 luni, suficient timp pentru ca liderul catalan să poată participa la alegerile anticipate din 21 decembrie.

Are de partea sa un avocat foarte experimentat în cazuri de extrădare și istoricul proceselor de acest tip, în care Belgia a refuzat în general cererile de extrădare venite de la Madrid pe adresa unor militanți ai organizației separatiste ETA, precizează Lucian Pîrvoiu.

Deși eliberat condiționat, Carles Puigdemont nu are nicio restricție în a-și continua activitatea politică.

Ine van Wymersch, purtător de cuvânt al Parchetului federal: "Nu există restricţii de a se adresa presei sau de a activa politic. Singurele restricţii pe care le are sunt să nu părăsească ţara, să ne comunice unde locuieşte şi să se prezinte la poliţie atunci când autorităţile belgiene îi cer".

Cazul Puigdemont va fi judecat în camera de consiliu plasată sub autoritatea tribunalului neerlandofon de primă instanță.

De la începutul crizei catalane, politicienii flamanzi au susținut constant cauza catalană și au criticat măsurile Madridului.

ACTUALIZARE Potrivit deciziei judecătorului de instrucție, liderul catalan și cei patru colaboratori apropiați care îl însotesc la Bruxelles nu vor putea părăsi teritoriul belgian și au obligația de a se prezenta periodic la poliție pe timpul procesului care va urma.

Fiecare etapă procedurală implică o perioadă de 15 zile, astfel că adunate aceste termene, dau un rezultat de 60 de zile în care Carles Puigdemont poate să participe la campania electorală pentru alegerile anticipate din 21 dec.

El are șanse mari în acest sens, întrucât este reprezentat de un avocat cu o vastă experiența în extrădări. În plus, justiția belgiană a refuzat în trecut cererile Spaniei de a extrăda militanți ai organizației basce ETA, astfel că nu este exclus să se întâmple același lucru și acum.

De la Palatul de Justiție din Bruxelles pentru TVR Lucian Pîrvoiu.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 12°C
IASI 11°C 9°C
CLUJ 10°C 9°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI