Caricatură și umor, o peniță satirică. Invitație la Muzeul Municipiului București

Expoziție cu ghimpi, urzici și țânțari, în plin centrul Capitalei. Reviste ale altor vremuri stârnesc zâmbete, în plină pandemie. Desenul satiric de la 1850 și până la Revoluție aduce o realitate istorică de falii culturale și comportamentale care, doar prin nume, fac publicul curios. În prim plan erau politicienii acelor vremuri. 360 de grade de peniță satirică la Palatul Șuțu, din București.

02 Decembrie 2020, 14:34 (actualizat 02 Decembrie 2020, 14:51) |
Caricatura, la rang de arta
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Desenul satiric și-a făcut timid apariția printr-o serie de broșuri, almanahuri și calendare dedicate.

Nicolae Petrescu Găină, unul dintre primii și cei mai talentați epigramiști ai satirei politice, ironiza prin compozițiile sale personaje importante de atunci, cum ar fi Take Ionescu, ori Alexandru Ioan Cuza.

Găină a fost deportat în Bulgaria, unde a stat în lagăr un an și jumătate, pentru că a deranjat puterea de la acea vreme din România, dar și din Europa, prin desenele lui critice.

Chiar și închis, el a continuat să deseneze.

Printre reviste și desene, expoziția "Caricatură și umor, o peniță satirică" din colecțiile Muzeului Municipiului București aduce și litografii semnate de Don și Kip, acuarele sau desene tratate în spiritul epocii. Efectul comic rezultă și din disproporția corpului.

Primele caricaturi au fost tipărite în Țara Românească de Heliade Rădulescu, în 1837, în "Curier de ambe sexe".

Una dintre revistele mai longevive a fost "Ghimpele", iar unul dintre cei mai importanți caricaturiști a fost Alexandru Jiquidi. El vine cu tipuri parlamentare sau tipuri de la 1848 și semnează un album umoristic românesc.

Din expoziție nu lipsesc personaje ca Titu Maiorescu, Mareșalul Averescu, Nicolae Iorga, Regele Ferdinand, Alexandru Marghiloman sau Delavrancea.

Cea mai aproape de vremurile noastre este semnătura inconfundabilă a lui Matty Aslan, desenatorul care a avut o rubrică de caricatură în ziarul "România liberă", sub numele "Una pe zi cu Matty".

Bijuteria expoziției este o hartă inedită, unde sunt satirizate, prin ilustrări zoomorfe, marile puteri ale Europei, în contextul tulbure în care se aflau după 1850.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 13°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI