Care sunt avantajele mersului desculț | Cercetătorii spun că expunerea la bacteriile inofensive din pământ pot să îmbunătățească starea de spirit

8 septembrie 2022, 13:18

Paradoxal, industria modei ne propune o gamă largă de încălțăminte mai mult sau mai puțin comodă: de la pantofi înguști cu vârful ascuțit, pânâ la tocuri amețitor de înalte. Totodată, în zona de sport sau athleisure, apar pantofi de mers sau de alergat cu o tehnologie din ce în ce mai avansată; perne de aer, talpă care absoarbe șocul și multe altele.

Și aici vine întrebarea “De ce avem nevoie de toată această tehnologie, când piciorul nostru, fără niciun fel de ajutor, se descurcă de minune să le facă pe toate?”.

Studii anterioare ne arată că pantofii cu susținere și opțiuni anti-șoc promovează greșit mersul din punct de vedere biomecanic. Mai precis, datorită tălpii înalte, cei care merg sau aleargă sunt mai predispuși să facă pași mai mari și să atingă pământul cu călcâiul. Ei bine, de aici și durerile! Deoarece tot șocul este absorbit de călcăi și se resfrânge asupra genunchiului, șoldului și spatelui.

Astfel, pentru a ne feri de potențiale accidente, un alt studiu ne recomandă pantofii de tip barefoot – care înseamnă desculț. Aceștia sunt niște pantofi flexibili, mai lați, ce urmează forma piciorului care este mai degrabă pătrată decât triunghiulară. Prezintă o talpă joasă, flexibiliă, ce nu are niciun fel de toc sau ridicare în zona călcăiului.

Iar dacă pantofii de tip barefoot nu vi se par pentru voi, măcar pașiți ocazional desculți prin natură. Această activitate crește nivelul de serotonină – hormonul fericirii, și poate funcționa chiar ca un antidepresiv

Cercetătorii susțin că expunerea la bacteriile inofensive din pământ (M. Vaccae) pot să îmbunătățească starea de spirit. Aceste bacterii activează zonele cerebale implicate în reglarea emoțională și cresc nivelul de serotonină.

Cercetătorul în neuroștiință de la facultatea Bristol, Cristopher Lowry, împreună cu Graham Rock, imunolog la UCL, ne spun că acest proces are exact același efect ca medicația antidepresivă. Ei explică depresia ca fiind rezultatul unei inflamații, iar bacteriile din pământ activează celule ale sistemului imunitar. Pe scurt, odată expuși la bateriile din pământ se declanșează celulele imune. Iar ele acționează asupra reducerii inflamației. Astfel, s-ar putea reduce și componenta inflamatorie din depresie.

Deci poate data viitoare când mergem în natură, poate ne gândim să facem o scurtă plimbare desculți. Și poate de acum vom fi mai atenți la ce încălțăminte alegem să purtăm în fiecare zi.

Un articol de Maria Chiriță

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite