Care sunt atribuțiile primarilor

26 septembrie 2020, 19:49

Primarul este, conform Constituţiei, autoritatea executivă a administrației locale, garantul asigurării drepturilor și libertăților cetățeanului la nivel local. Atribuțiile unui edil sunt de altfel exhaustive, el fiind cel care urmărește aplicarea normelor și prevederilor din noile legi și alte acte normative intrate în vigoare.

Tot primarul elaborează și propune spre aprobare proiectul de buget Consiliului Local, viziunea lui asupra acestui domeniu putând hotărî soarta dezvoltării localității în cauză pe următorii patru ani. Poate negocia împrumuturi pentru investiții de interes local, dar și contracta fonduri europene sau guvernamentale pentru dezvoltarea unor noi proiecte în numele comunității pe care o reprezintă.

De el depinde ce sume sunt alocate din încasările provenite din taxele și impozitele locale către îmbunătățirea transportului local sau pentru modernizarea drumurilor și a rețelei de utilități publice. Anveloparea caselor și blocurilor, rețelele de apă și gaz, calitatea acestor servicii publice au și ele legatură cu atribuțiile de primar, în calitatea sa de coordonator cu drept de numire sau revocare a șefilor acestor instițutii locale. Pregătirile pentru noul an școlar stau tot în pixul primarului, aceasta putând decide câți bani se duc spre școli sau spitale.

Nu in ultimul rând, dezvoltarea urbanistică a localității, dar și avizele și autorizațiile ce trebuie emise pentru construcția de clădiri sau amendajarea de spații verzi cad în competența primarului.

Pe fondul creșterii dependenței aleșilor locali față de modul în care sunt repartizate sumele de la bugetul central, în ultimii ani nemulțumile primarilor s-au accentuat. Nevoia de descentralizare și de mărire a atribuțiilor, odată cu acest proces, este tot mai des invocată.

Aproape 3200 de primării își ațteaptă noii gospodari după data de 27 septembrie. De ei va depinde calitatea vieții locuitorilor în următorii ani, dar mai ales de votul și alegerile celor care vor merge la urne în această duminică.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă