"Care părinte şi-ar lăsa copilul bolnav, cu chimioterapie, într-un spital, singur?"- Părinții adolescenților bolnavi de cancer nu pot primi concediu medical după ce copiii împlinesc 16 ani

Părinţii adolescenţilor bolnavi de cancer sunt umiliţi de statul român. Aceştia nu pot primi concediu medical în cazul în care copiii au peste 16 ani. Există o excepţie. Dacă aceşti copii, care oricum obţin în general certificat de handicap, sunt diagnosticaţi cu altă boală în afara cancerului. De exemplu, pneumonie. Părinţii le cer autorităţilor să modifice legislaţia.

11 Octombrie 2018, 20:27 (actualizat 11 Octombrie 2018, 20:30) Știrile TVR |
Umiliți de sistem
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Nu poţi să-ţi laşi copilul, ca părinte, în Italia,  fără niciun părinte. Nu se poate, e imposibil, e inuman. Care copil, care părinte şi-ar lăsa copilul bolnav cu chimioterapie într-un spital, singur?

E strigătul disperat al unei mame.

Andreas a fost diagnosticat în luna mai cu cancer. Femeia a făcut împrumut la bancă şi a plecat în Italia, la tratament. Andreas avea metastaze osoase şi medulare. A făcut 8 cure de chimioterapie. I-au fost mereu alături părinţii lui.

Acum, femeia a aflat că asiguraţii au dreptul la concediu de îngrijire a copilului doar dacă acesta are sub 16 ani. Andreas împlineşte 17 luna aceasta.

Olimpia Herman, mama lui Andreas: "Primele 3 luni am fost plătită concediu medical plătit. În luna septembrie, am fost la comisie, care mi-a zis că inclusiv până luna aceasta mi-au dat concediu (…) Doamna doctor oncolog a zis că nu, că de la Casa de Sănătate i-au zis că să nu-mi mai dea nicio zi de concediu (…) 16.600 de lei trebuie să dau înapoi".

Andreas a obținut certificatul de handicap.

În astfel de cazuri, statul le dă concediu părinţilor până când copilul împlineşte 18 ani. Dar numai pentru un alt diagnostic decât cel de bază, care a dus la obţinerea certificatului!

Mama lui le transmite autorităţilor că legea e strâmbă. Toţi copiii ar trebui să aibă aceleaşi drepturi. Cancerul le macină trupurile indiferent de vârstă.

"În timpul chimioterapiei vomită, îi e rău, nu poate să mănânce, nu poate să bea. Orice mănâncă, orice bea vomită. După chimioterapie trebuie să fiu tot timpul lângă el, să-l susțin psihic", povestește Olimpia Herman.

Acum, întreaga familie e acasă, în România. Dar, peste câteva zile, Andreas va începe altă cură de chimioterapie, în Italia. Îl va însoți doar tatăl lui, care a renunțat la serviciu.

Olimpia Herman: "E nedrept ce ni se întâmplă. Legile-s făcute după ureche. Pur și simplu cedezi psihic, că nu nu mai pot. NU MAI POT! M-AM SĂTURAT!"

Am încercat să aflăm de ce autorităţile au decis să limiteze acordarea concediului.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu ne-a putut lămuri.

Dialog jurnalist TVR - Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii:

-       Ce diferenţă e între un copil bolnav de cancer de 16 ani şi unul de 17 ani?

-       Bineînţeles că nu este nicio diferenţă (…) CNAS-ul trebuie să propună o modificare a legislaţiei, având în vedere că ei sunt cei care decontează.

În jur de 500 de copii români sunt diagnosticaţi anual cu cancer. Alte mii fac deja tratament. Lângă toţi ar trebui să se afle mereu un părinte să îi ajute să lupte cu boala.

Autorităţile au decis altceva.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI