Care este cel mai bun tip de mănuși care ne pot proteja de COVID-19. Studiu al cercetătorului ieșean Silviu Gurlui

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui cadru didactic la catedra de Fizică a Universității Al. I. Cuza din Iași
Conf. univ. dr. Silviu Gurlui cadru didactic la catedra de Fizică a Universității Al. I. Cuza din Iași
23 aprilie 2020, 18:40

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, cadru didactic la catedra de Fizică a Universității Al. I. Cuza din Iași a realizat  o nouă  cercetare testând  mediul de propagare a virusului  prin mănuși.

Am testat 4 mănuși privind gradul de reținere a particulelor de 0.3 micrometri. Materialele din cauciuc natural (latex) sunt superioare celor din vinil sau din cauciuc nitrilic.

Cele din cauciuc natural are eficiență de 97.3 % iar după 4 reutilizări (întinderi cu 10%) eficiența scade foarte puțin, la 96 %

În schimb, mănușile din vinil au eficiență mai slabă iar după prima utilizare ( o primă intindere) eficiența scade cu până la 8 % ( de la 96% la 88%)

Cauciucul nitrilic are o scădere de 3 % după o singură întindere (de la 96 % la 93%)”, a precizat Silviu Gurlui.

Profesorul ieșean Silviu Gurlui spune că virușii se transmit mult mai rapid în mediu umed  față de  mediul uscat și  umiditatea faciliteaza trecerea virusului între doua medii. Atunci când atingem o suprafață cu mâna liberă, umiditatea crescută (eventual și transpirația) formează o pelicula ideală pentru captarea aerosolilor și virușilor. Devenim astfel factorul de răspândire, pentru că,  dacă atingem ulterior cu mâna alte suprafețe nu facem decât să lăsam virusul să se bucure de mediul umed și să aștepte o gazdă.

Purtarea mănușii nu asigură acea umiditate și riscul de a prelua virusul este mai redus. Chiar dacă virusul e luat, retransmiterea întâmpină dificultăți și trecerea prin mănușă este mai dificil de realizat. In plus, depinde pe ce suprafață este răspindit virusul. Suprafețele neporoase (lucioase) sunt cele mai favorabile lui, de pe acestea se răspindesc mai ușor atunci când le atingem. Nu același lucru se întimplă dacă materialul este poros (bumbac, hirtie ordinară, etc). Din acest motiv, este recomandată folosirea mănușii cât mai poroase pentru a împiedica preluarea sau răspindirea viruslui.

O solutie ar fi  îmbrăcarea mănușii chirurgicale într-un material poros sau folosirea unor alte mănuși confecționate din materialele pentru măști! Așadar mănusile au rol de a ne proteja și de a opri raspindirea virusului pe alte suprafețe, prin atingere. Evident, infectarea propriu-zisă a persoanei se face, pentru  SARS-CoV-2 exclusiv prin atingerea căilor  respiratorii, indiferent că avem sau nu măști.

Studiile clinice arată că după 4 utilizari a unei perechi de mănuși, riscul pentru infectare ajunge la 60% pentru mănușile din vinil și la doar 5% pentru cele din latex!

Cercetătorul ieșean a testat ca metodă de referință gradul de reținere a  particulelor  de 0.3 micrometri, de 2.5 micrometri și de 10 micrometri.

Un mediu umed, spune profesorul ieșean în urma cercetărilor făcute în laboratorul său crește rata de transmitere a virusului (mâna umedă, fără mănușă poate transmite și poate lua ușor virusul de pe suprafețe).  Mănușa uscată nu va mai facilta acest lucru fiind uscată). Astfel, riscul de a primi sau a da mai departe virusul este redus.

Virusul se poate lua mult mai ușor de pe suprafețe neporoase. Din acest motiv, mănușile din bumbac sunt ideale pentru protecție ( mai ales dacă sunt de tipul celor folosite la măști și care au eficiența mare la reținerea particulelor  0.3 micrometri). Concluzia cercetărilor profesorului ieșean este că mănușile chirurgicale, din latex ( cauciuc natural) dacă au porozitate mare sau dacă sunt îmbracate într-un material poros oferă un  grad mărit de securitate.

În urma acestor teste, cercetătorul ieșean, conf. univ, dr Silviu Gurlui a declarat : „Pentru un maxim de protecție împotriva Covid 19,  mănusile din latex (cauciuc natural) sunt cele mai bune și rezistă excelent la stres mecanic. Restul, prezinta valori mai reduse dar, ce e mai important, își scad repede eficiența în timp”.

Autor:  Maria Cristina Țilică, Dosar România, TVR 1

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite