Cardul european pentru persoane cu dizabilităţi, un proiect pilot implementat și în România

Şapte ţări, aceeaşi grijă pentru semenii greu încercaţi. De anul acesta, persoanele cu dizabilităţi vor avea acces gratuit, pe baza unui card european, la mai multe instituţii de cultură. O iniţiativă bună, însă e doar o picătură în marea de nevoi urgente pe care le au oamenii cu dizabilităţi de la noi. În primul rând: accesul neîngrădit la educaţie şi sănătate.

25 Iunie 2017, 19:28 (actualizat 25 Iunie 2017, 21:48) |
Acces gratuit pentru persoanele cu dizabilități
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ines are 5 ani şi este unul dintre copiii care suferă de autism. Mama ei, Teodora, se luptă pentru drepturile fiicei sale. Bătălii surde cu un sistem românesc insensibil.

Vestea că ar putea avea acces gratuit pe baza unui card la instituţii culturale europene şi din România i se pare lăudabilă, dar nu o ajută prea mult. Fetiţa ei nu a plecat niciodată în afara ţării.

“Noi nu avem terapie gratuită, nu avem terapeuți, ce evenimente culturale? Noi suntem toată ziua la terapie. Eu una nici nu cred că voi depune pentru acest card”, spune Teodora Dumitrof.

Cardul european pentru persoane cu dizabilităţi este un proiect pilot. Pe lângă România, au acceptat să-l implementeze Cipru, Malta, Estonia, Finlanda, Italia, Belgia şi Slovenia.

În baza lui, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii pot avea acces gratuit la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber din toate aceste ţări.

Primul pas pentru obţinerea cardului este depunerea unei cereri la Direcţia de asistenţă socială, însoţită de o fotografie. Dacă nu va puteţi deplasa, le puteţi trimite prin email. În maximum 2 săptămâni veţi primi cardul prin poştă, acasă.

Cererile pot fi depuse până la sfârşitul lunii noiembrie, iar valabilitatea cardului este până în 2020.

În cadrul proiectului vor fi emise 50.000 de carduri. Costurile vor fi suportate de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, cea mai mare parte bani europeni.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 18°C
IASI 13°C 13°C
CLUJ 13°C 12°C
CONSTANTA 16°C 13°C
CRAIOVA 19°C 17°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI