Cardinalul Pell a fost condamnat pentru pedofilie. Cel mai înalt cleric catolic nu şi-a recunoscut vinovăţia, dar justiţia a confirmat cinci din acuzaţiile împotriva lui

Cardinalul Pell, cel mai înalt cleric catolic, condamnat pentru pedofilie, rămâne in închisoare. Astăzi, Înalta Curte din Melbourne a respins apelul formulat de prelatul australian.

21 August 2019, 11:00 (actualizat 21 August 2019, 12:29) Știrile TVR |

Cardinalul Pell, fost trezorier al Vaticanului și consilier al Papei Francisc, a fost condamnat în martie la 6 ani de închisoare pentru abuz sexual asupra a 2 băieți minori. Faptele s-au petrecut în anii '90 când Pell era arhiepiscopul orașului Melbourne. Cardinalul acum în vârstă de 78 de ani și-a susținut permanent nevinovăția. După verdictul de astăzi mai are o singură cale de apel: să se adreseze Curții Supreme din Australia.

Judecătoarea Anne Ferguson de la instanţa din Melbourne a precizat, potrivit Agerpres,  că prelatul în vârstă de 78 de ani va putea fi eliberat condiţionat după trei ani şi opt luni, însă mai dispune de o cale de atac împotriva sentinţei - un recurs la Înalta Curte a Australiei.

Mulţimea adunată în afara clădirii a aplaudat decizia, iar manifestarea entuziasmului s-a auzit până în sala de judecată, relatează AFP.

Pell, fost numărul trei în ierarhia Vaticanului, este cel mai înalt reprezentant al Bisericii Catolice condamnat până acum pentru violarea unui minor. Cardinalul nu şi-a recunoscut vinovăţia, însă justiţia a confirmat cinci din acuzaţiile împotriva lui. Printre altele, s-a reţinut că Pell a constrâns în 1996 un băiat în vârstă de 13 ani la un act sexual oral.

Avocaţii lui Pell consideră că verdictul împotriva sa nu este rezonabil, deoarece se bazează exclusiv pe mărturia unei singure victime. O altă presupusă victimă a decedat în 2014 din cauza unei supradoze de droguri, fără a fi susţinut vreodată că a suferit o agresiune.

După sentinţa de miercuri, premierul australian Scott Morrison şi-a exprimat compasiunea faţă de victime şi a declarat că "tribunalele şi-au făcut datoria". El a anunţat că lui Pell îi va fi retrasă medalia Ordinului Australiei.

Cariera lui Pell în Biserica Catolică include numirea ca arhiepiscop de Sydney în 2001 şi primirea în Colegiul Cardinalilor în 2003. El a făcut parte din conclavele care i-au ales pe papii Benedict al XVI-lea şi Francisc, iar în 2013 actualul suveran pontif l-a numit în consiliul de nouă cardinali (C9) care îl asistă în reforma Curiei (guvernul Vaticanului). În 2014, el a primit funcţia de secretar al economiei, practic a treia ca importanţă în statul papal.

După condamnare, cardinalul Pell a fost demis din funcţia de responsabil financiar al Vaticanului şi din C9. Vaticanul desfăşoară o anchetă proprie, în urma căreia Pell ar putea fi caterisit.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 27°C
IASI 35°C 28°C
CLUJ 26°C 26°C
CONSTANTA 29°C 26°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI