Carburanţii s-au scumpit înainte de Paşte. Prețul motorinei standard a depășit 6 lei litrul

18 aprilie 2019, 20:35

Un plin cu benzină pentru un rezervor de 50 de litri costă, acum, cu 8 lei mai mult față de începutul lunii aprilie și cu aproape 38 de lei față de începutul anului. Și pentru un plin de motorină șoferii plătesc mai mult cu 3,5 lei față de 1 aprilie și cu aproape 29 de lei față de luna ianuarie.

Motorina a trecut deja pragul de 6 lei pe litru în Capitală. În aceste condiții, firmele de logistică pregătesc facturi mai mari pentru serviciile de transport.

Și fermierii reclamă cheltuieli mai mari chiar în toiul campaniei agricole. Romeo Căpăţână cultivă cereale pe 400 de hectare în județul Constanța, iar recent a cumpărat peste 5 tone de motorină pentru lucrările de sezon. Ştie că nu poate crește prețul grânelor în ritmul în care se scumpesc carburanții.

Cheltuieli mai mari pentru producători și transportatori ajung să fie suportate de clienţii magazinelor prin prețuri mai mari la raft. Companiile de petrol pun scumpirile de la pompa pe seama prețului în creștere al țițeiului. Dar este şi o creştere a consumului, odată cu venirea primăverii.

Prețurile carburanților din România sunt mai mari ca în Bulgaria, dar rămân mai mici decât în majoritatea statelor europene, arată statisticile Comisiei Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă